Category Archives: Amsterdam – Belgium Trip Spring 2013

Gambar, Cerita, Pengalaman, Tips & Panduan Sepanjang Percutian saya ke Amsterdam & Belgium pada bulan Mei, 2013!

Kenangan 12 Jam Bersama MH17, Malaysia Airlines

Assallammualaikum wbt

Emosi menguasai diri saya sejak mengetahui tagedi MH17.. Speechless saat mengetahui beriata buruk tersebut.. Mengeletar kaki & tangan, buntu seketika..  Terpandang2 keadaan dalam kabin MH17 serta anak2 kapal semasa percutian kami ke Amsterdam tahun lalu..

Ye, kami sekeluarga pernah berada di dalam MH17 selama lebih kurang 12 jam dari Amsterdam ke Kuala Lumpur.. Kapal itulah yang membawa kami pulang dari tanah Belanda ke tanahair.. Kami pernah tidur, makan + minum serta mencipta kenangan di dalam MH17.. Masya-Allah, itulah kapal yang sama yang telah ditembak + mengorbankan hampir 300 nyawa.. Menitik air mata mengingati nasib penumpang2 yang berada di dalam kapal tersebut.. Al Fatihah untuk semua yang terkorban, semoga Allah menempatkan mereka, di kalangan orang2 yang beriman dan beramal soleh..

Schipol Arrival 3

Schipol Tulips 2

 

 

 

Gambar-gambar yang sempat dirakamkan tahun lalu di dalam pesawat MH17

Kembara Amsterdam 15 – Dam Square

Assallammualaikum semua..

Bila tengok2 balik posting pasal Amsterdam & Belgium dulu, rasa nak cuti je.. Semak kepala tengok file2 berterabur atas meja ni.. huhu.. Tapi ongkos tak berapa nak ada, dalam tabung ayam baru ada 2 hengget 35 sen, so kita sambung aje la cerita pasal Amsterdam hari tu 🙂

Jom kita tengok apa ada kat Dam Square.. Ok, macam Grand Place di Brussels, Dam Square ni adalah “meeting point”.  Tak lengkap lawatan anda ke Amsterdam kalau tak melawat Dam Square.  Sepintas lalu, ia tidaklah secantik Grand Place, bangunan di sekelilingnya sudah dimakan usia.. tapi ramai orang berkumpul di sini untuk melihat “street performance” macam nyanyian, magic show, memberi makanan kepada burung merpati atau duduk2 saja memerhatikan gelagat manusia yang lalu lalang.. Saya sendiri berpeluang menikmati semua aktiviti tersebut.. Salah satunya, bergambar dengan Batman di siang hari.. haha.. Mujur cuaca tak panas masa kami di sana, so best gak la lepak2 tengok performance & orang lalu lalang..haha..  Dam Square ni pun tak besar mana, lebih kurang 3/4 dari padang bola sepak.. tapi sentiasa packed dengan orang tempatan & pelancong..

Tempat ini tidak jauh dari Amsterdam Centrale. Kalau nak ke sini, cuma jalan terussssssssssssssssssssss je dari Amsterdam Centrale, jangan pusing kiri kanan.. leboh kurang 10 – 15 minit nanti, anda dah jumpa Dam Square ni..

Ada beberapa tempat menarik di sekitar Dam Square ni, tapi sebelum tu saya konsi info dari about.com mengenai Dam Square.

© Dutchamsterdaml.nl — Dam Square is Amsterdam’s best-known square, and it is a handy central location from which to explore the medieval city centre.

What to see at Dam Square

  • Royal Palace When it was completed this neoclassical building was referred to as the Eighth Wonder of the World, but you’ll have to go inside to see why someone would think that.  Though the outside doesn’t promise much — in part because the once white sandstone facade has over the centuries taken on a grey/brownish appearance — inside you’ll be treated to opulent beauty.  The building started out in 1655 as Amsterdam’s City Hall, but was re-purposed as a palace in 1808 by the brother of Napoleon. A definite must-see
  • Nieuwe Kerk (New Church) This 15th century gothic building is the site of Royal coronations and weddings, as well as art exhibitions, but not of church services.
  • National Monument Erected in 1956 to memorialize the victims of World War II.  Visitors often marvel at the fact that people are allowed to sit all around the monument, but the Dutch government says that’s simply a reflection of the freedom we enjoy.
  • Madame Tussauds In our opinion visiting this branch of the famous wax museum is one of those things not to do in Amsterdam.  It’s expensive and often quite crowded.  If you do go, you’ll enjoy a great panoramic view of Dam Square and Damrak from the round picture window at the top floor.

There are several other monumental buildings, a few cafes, and some shops.

The building with the ugly façade — next to Bijenkorf — is an office complex designed by Cees Dam.  The architect is also known as the designer of the Stopera — the monstrosity that serves as combination city hall/opera building — as well as the Options Exchange building at Rokin.

Di sekeliling Dam Square ni pun ada shopping complex, salah satu darinya ialah the Bijenkorf yang menempatkan berbagai jenama terkenal seperti Loius Voutton, Longchamp, Aigner, Salvatore Feragamo & banyak lagi.. kalau kaki shopping, boleh la masuk sini.. saya setakat masuk je la, tak mampu nak beli apa2.. haha..

Seperti biasa, di tempat tarikan utama, mestilah banyak kedai makan & hotel. kat area sini pun banyak kedai makan, yang bestnya, kedai MAKANAN HALAL, so takde la kebulur kalau duduk area ni.. hotel pun banyak, cuma sesuaikan aje dengan budget anda..

Ini antara beberapa gambar yang sempat diabadikan di Dam Square 🙂

 

Dam Square Amsterdam 1 Dam Square Amsterdam 2 Dam Square Amsterdam 3 Dam Square Amsterdam Amsterdam Centrale Dam Square Amsterdam Kedai Ganja Dam Square Amsterdam Madam Tussaud Building Dam Square Amsterdam Madam Tussaud Full Pic Dam Square Amsterdam Madam Tussaud Dam Square Amsterdam Tourist Costume Photos De Bijenkorf 2 De Bijenkorf

Sehingga bertemu lagi di posting yang lain, xoxo!