Carrefour kini dikenali sebagai AeON BIG!

Assallamualaikum..

Siapa tak kenal dengan Carrefour, ia salah satu pasaraya terbesar di Malaysia ini.. Pada 01 November yang lalu, pengurusan Carrefour telah diambil alih oleh pihak AeON dan nama baru Carrefour kini telah bertukar kepada AeON BIG!! Owh, sedikit info, AEON dalam Bahasa Latin bermakna ETERNITY (selama-lamanya).. So AeON BIG = selama2nya yang terbesar? oh my english!! :p

 

 

 

Hurm, macam mana la agaknya logo baru AeON BIG lepas ni.. hehe

Perkataan Carrefour pula berasal dari perkataan perancis yang bermaksud – Crosroads.. ia mengambil nama sempena pasaraya pertama yang dibuka pada1 January 1958 di kawasan suburbandi  Annecy (sumber dari Wikepedia)  Hurm, dulu2 ni, saya memang suka beli barang keperluan di Carrefour, sebab murah, bahan2 mentah macam daging ayam, sayur & buah2an pun segar.. Dari tahun 2006 – 2009, saya pelanggan tetap Carrefour, sebab opis depan Carrefour Subang Jaya.. hehe.. Tapi lama-kelamaan, saya tengok harga makin mahal.. akhirnya saya berpaling tadah kepada Tesco.. Boleh ayat gitu? hahaha.. Sekarang ni memang 94% barang2 saya beli di Tesco, 6% lagi di MyMydin @ Speed 99 @ Giant.

 

2% perbelanjaan kam i sekeluarga di sini 🙂

 

2% lagi di sini..
Tapi kena selalu check harga di resit lepas anda bayar
Selalu tak sama dengan harga di rak!

 

2% kat sini..
di Speed 99 ni, ada a few barang yang lebih murah compared to others
contohnya Biskut Beras Bin Bin & Garnier Foam Wash.. hehe

 

Pada anda yang belum tahu lagi, Tesco ada menawarkan Tesco Card untuk para pelanggannya.  Setiap RM2 yang dibelanjakan di Tesco melayakkan anda mendapat 1point yang akan dikumpulkan dan boleh ditukarkan kepada voucher tunai.. Jadi anda boleh gunakan voucher tersebut utk lebih penjimatan pada pembelian akan datang..  Selain Susu Dutch Lady 123 yang kerap ada promosi kat Tesco, saya jugak pembeli Huggies Ultra Dry yang setia kat Tesco ni.. Baju2 pun beli kat sini, sebab murah, tapi berkualiti!

 

 

The best hypermarket so far 😉

 

Berbalik kepada Carrefour, dengan pengurusan baru ni, saya rasa tak jauh bezanya dengan AeON @ Jaya Jusco, sebab umum pun tau barang2 kat JJ memang lebih mahal dari tempat2 lain, kecuali semasa J-Card Day.. Takpe, kita tengok dulu sejauh mana keberkesanan AeON dalam menerajui AeON BIG ini.. Bagi masa 3-4 bulan dan kita tengok hasilnya ye… 😉

 


Pelawat menemui web ini melalui carian:

aeon big logo,aeon big,promosi aeon big,tesco logo,aeon big subang jaya,pasaraya aeon

5 thoughts on “Carrefour kini dikenali sebagai AeON BIG!

  1. Tinie

    Sekarang ni mane2 pasaraya pon same jer harge.sy lebih suka tengok mana ada promosi sy akan beli…so kene pandai tgk time lah….saya pon cm ayulah…beli sikit2 kat tesco n speed 99….akua nak tanya korang semua lah yang baca bloc ni..korang tau tak pasal bebelanja dgn mengunna mykad boleh dpt discount sebenarnyer…tp korang kene aftifkan dululah mykad korang…ok kalau koran nak tahu lebih lagi ttg apa yg aku ckp psl dgn mykad leh dpt discount bile bebekanja tu korang boleh add aku kat fb . Tinie abdullah..atau call 0193161613. Jangan malu atau segan nk tanya nnti korang jgk yg rugi…

  2. Apiz Skemmatixx

    klu nk tau Jusco Mmg mahal sbab peniagaan dia lebih kepada org kelas prtengahan dan kebawah brbanding Pasaraya lain.. tetapi dengar nye AEON BIG ni sgt la murah sbab walaupn JUSCO dan AEON BIG ni satu syarikat yg sama tetapi pengurusan dia berasingan, dan AEON BIG ni tumpuan dia kepada pelangan kelas prtengahan dan kebawah… itu yg bezakn JUSCO dan AEON BIG.. myb yg untong nye korg boleh juna AEON MEMBER CARD dekat 2 tempat ni.. and Carrefour lak dengar nye mengalami kerugian yg sgt besar smpai trpaksa tutup trus kedadia kt singapore.. Carrefour Malaysia brnasib baik sbab AEON nk bli so xde la org hilang keje.. AEON mmg dh ckp dia akn kekalkn pkerja yg lama.. dan dengar citer gak AEON akn bli carrefour dekat Indonesia pulak.. so.. ape yg dh brlaku dgn carrefour sbnr nye?? Carrefour adalah dri France and AEON pulak dri Jepun.. hurm.. tp aku mmg ske shoping kt Jusco…. lagi2 Japanese Food dia.. mmg sedap! hahaha.. pakaian cashier dia pn lawa.. xmcm pasaraya yg lain..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge