Benarkah ada kawan yang sejati?

 

Assallammualaikum..

Wah, semua ceria jer hari ni yer, maklumlah, dah hari Jumaat, masing2 dah tak sabar nak bercuti esok & lusa.. Ada yang sudah ada rancangan dengan keluarga, dan ada juga yang nak keluar bersiar2 dengan kawan2..

Bercakap mengenai kawan2, saya sememangnya rindu pada kawan2 semasa di bangku sekolah dan di univesiti dahulu.. Rasanya, bagaikan tidak lengkap alam persekolahan dan universiti jika tidak ada “click” atau “group”.  Dari sekolah rendah, masuk ke sekolah menengah, hinggalah ke tahap pengajian tinggi, saya pasti ada 4 orang di dalam “click” saya.. Ye la, kalau 4 orang, maknanya ada 2 pasang dalam click tersebut, jadi yang tidak adalah kawan yang berjalan seorang atau tercicir.. hehe..

Masa di sekolah dulu, walaupun dah jumpa berjam2 di sekolah, kami tetap berhubung dengan telefon pada waktu malam, dari soal kerja sekolah, melarat2 ke perkara lain, apalagi kalau bukan gossip2 macam – siapa abang yang comel kat kelas 5A tu @ siapa yang break up dengan siapa.. Hahahah.. rasa macam minah propa pulak.. Tapi, masa tu, perkara tu dianggap biasa aje..  Lepas SPM, kami semua masih berhubung, masing2 berjanji untuk keep in touch.  Surat demi surat & reunion demi reunion kami hadiri bersama2, a lotttttttt of things to catch up & a lot of surpises happened along the way.  Masa tu juga, rasa macam tak nak kawan dengan orang lain dah, cuma nak stay together between 4 of us, because we were like sisters, tak boleh dipisahkan.. Itu cerita kawan2 sekolah

Masuk ke dunia U, jumpa kawan2 baru.. Di sini, pergaulan mula meluas, kawan2 datang dari berbagai latar belakang.. Dulu di skolah kawan dengan orang2 melaka aje, tapi dah masuk U, kenal dengan orang Selangor, orang KL, orang Neg 9, orang Perak etc etc.. Ia memang memberi kejutan kepada saya.. Saya juga mengambil masa mengenali & rapat dengan click2 di U kerana saya dulunya agak pendiam dan pemalu orangnya (confirm kena gelak gaban dengan kawan2 kalau diorang baca post ni.. hahahahaah) As the time goes by, saya mula rapat dengan beberapa orang teman, itupun kerana kami tinggal serumah & mengambil jurusan yang sama..

4 tahun di UiTM, hubungan kami macam adik beradik juga, susah senang dikongsi bersama, makan minum sama2, we share our stories about our crushes, our love story, our hopes, our dreams, everrything.. We even sleep on the sam bed & pillow!  And as usual, janji akan keep in touch la sampai bila2.. Kami tetap gaduh2 sayang, tapi ikatan persahabatan kala itu sangattttttt erat, sangat rapat, sangat kuat.. We can even finish each other’s line.. kalau waktu cuti semester, pantang hati tergerak @ teringat, pasti tiba2 telefon berdering @ sms berbunyi, pastinya dari teman yang diingati itu..

Saya ingat lagi, salah seorang teman rapat saya – di akhir semester, menangis tersedu2 pada hari terakhir.  She made us promised to keep in touch forever.. I still can recall how bad she cried that day.. But that was long ago..

Kini, masing2 dah bekerjaya.. Dah hampir 7 tahun zaman pembelajaran itu kami tinggalkan.. Dan secara jujurnya, saya telah kehilangan semua kawan2 saya, even the one yang menangis teresak2 dan berjanji untuk bersama2 selama2nya.. Entah mengapa dan di mana silapnya, saya sendiri pun tidak tahu.. Tahun pertama di alam kerjaya, kami masih berhubung, menceritakan kerinduan kami pada waktu2 kami bersama di U.. dan as the time goes by, panggilan telefon, sms & email makin jarang2 diterima.. Saya selalu merasakan, saya seorang saja yang beria2 untuk keep the friendship alive tapi yang lain2 macam terlalu sibuk dengan life masing2..

Teman saya yang menangis teresak2 tu, kini memegang jawatan tinggi dalam kerajaan, memang sangat berjaya, sangat bergaya, walupun dulu dia yang paling selekeh antara kami semua.. Sedikit demi sedikit, dia menjauhkan diri @ mungkinkah kami yang malu mendekatinya lantaran perbezaan jawatan & pangkat?  Entahlah.. tapi memang susah utk menghubungi kawan saya nan seorang ini selepas kami memasuki alam pekerjaan.. Saya cuma tahu perkembangannya di facebook, melihat dia enjoy sana sini dengan teman2 baru di dalam dan luar negara.. Alhamdulillah, I’m sincerely happy for her..

Yang seorang lagi, senyapppppppp selepas kawin, banyak kali juga cuba dihubungi, namun diam membisu.. Kali terakhir kami ketemu, di hari persandingannya, dan kini hanya melihat dia di Facebook..

Yang satu lagi ni, kami still rapat, sehinggalah apabila saya berkahwin.. Dia tidak lagi sms saya macam biasa, call jauh sekali, YM pun dibalas sekali sekala.. Saya memang amat2 terasa hati dengan teman yang seorang ini, kerana antara banyak2 teman, saya palingggggggg rapat dengannya.. terlalu banyak suka duka yang saya kongsi dengannya, terlalu banyak rahsia yang kami pendam bersama, tapi tu lah, sahabat yang saya sangka akan jadi best friend forever ni, cuma best friend for a while.. Saya sangat2 terkilan dengannya.. Saya cuba telefon, sms @ YM beliau, tapi jarang2 dibalas, alasanya SIBUK BEKERJA.. owhhhhh, come on la, dulu pun sibuk kerja, kenapa masih ada masa untuk saya?  Adakah kerana saya dah berkahwin, maka kita dah tak boleh macam dulu lagi??? Sedih sangat, tapi nak buat macam mana, orang tak sudi nak kawan dengan kita, tak kan lah nak terhegeh2 lagi..

Owh, lupa pula saya, kawan2 persekolahan juga semuanya sudah menyepi, berpindah dengan suami & sibuk dengan anak2.. Sepi, senyap, sunyi..

Kini saya cuma ada suami dan adik sebagai “best friends” saya.. Cukuplah adanya mereka, orang2 yang tidak hipokrit & sentiasa bersama saya.. Ya, memang saya akui, perlu ada kawan2 dalam hidup, but people will come and go, so let it be.. Kalau ada yang ingin berkawan dengan saya, saya terima, tapi saya tidak akan mengharapkan lagi persahabatan yang berpanjangan, saya tidak akan mengharapkan lagi kawan2 yang sejati..

Adik2 yang masih belajar, ingatlah, kawan2 tidak akan selama2nya dengan kita, bila masing2 sudah meninggalkan alam persekolahan, alam universiti, masing2 akan bawa haluan masing2.. Mungkin anda yang akan meninggalkan mereka @ mungkin mereka yang akan meninggalkan anda untuk kawan2 baru yang lebih hebat dan bergaya.. Saya akui, amat sukar mencari seorang rakan yang sejati, yang akan bersama2 anda hingga ke akhirnya.. Bagi anda yang telah menemui rakan sejati, tahniah, saya doakan persahabatan anda dirahmati Allah, bagi yang mengalami nasib seperti saya, life must go on.. Sedih, memang sedih, tapi ada hikmah disebalik semua kejadian.. Insya-Allah…

Apa2 pun, saya doakan yang terbaik buat sahabat2 saya ini, di dunia & akhirat.. Aminnnnnnnn

p/s: My biggest appreciation goes to Along for being with me thruout this motherhood journey… Thank you very much Long.. U know who u are 😉

Pelawat menemui web ini melalui carian:

kawan yang sejati

3 thoughts on “Benarkah ada kawan yang sejati?

  1. Lza

    Sedih gak baca artikel ni… I pun menerima nasib yg sama. Tapi i’m quite lucky becos I still keep in touch with my one and only friend since primary school. Sbb dia tak pernah tukar address tp dah pindah baru2 ni dia still keep in touch. Ni yg terharu ni.

  2. Ayu Post author

    cik emmy, they are too buzy with work, if they dont have time to sms me, then do u think they have time to read my blog? hahahahahha

  3. emysakura

    :). Semoga rakan-rakan anda membaca posting ini. Tersentuhkah hati mereka??? he he he

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge