Assallammualaikum,

Pernah tak anda mengalami situasi di mana bilik di rumah anda sedang bersepah2, dan ada tetamu yang bakal datang dalam 15 minit (ni kes tak beritahu awal2 la, terus nak terjah! huhuhuh).

Pasti, anda panik, kelam kabut dan rasa nak menjeri tengok bilik yang macam kapal karam tu.. hehehehe..

Ok, rileks2, tarik nafas panjang2 dan ikuti tip2s di bawah:-

1)  gantung semua baju2 yang bersepah2, masukkan baju kotor ke dalam bakul, susun bantal2 dan betulkan cadar katil;

2)  susun semua majalah dan buku2 yang bertaburan di atas lantai, meja dan sebagainya;

3)  kalau ada kertas2 atau surat khabar yang bersepah2, susun elok2, dan kalau boleh, bawa masuk ke dalam stor atau terus buang ke dalam tong sampah jika tidak diperlukan;

4)  basahkan kain dan segera lalukan kain tersebut di atas meja solek, meja sis dan bahagian atas kepala katil untuk menghilangkan habuk2.

5)  jika sempat, buka jejari kipas, bawa keluar ke halaman @ padang dan lalukan dengan penyapu, habuk2 akan keluar berterbangan.. hahahahaha.. cepat, tapi messy sikit la, sebab tu kena buat kat luar rumah

6)  jika ada penyedut hampagas @ vacuum, cepat2 vacuum lantai @ karpet anda.

7)  kosongkan tong sampah

8)  semburkan bilik dengan pewangi

Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! sekejap jer kan, so jangan kalut2, sempat jer nak kemas bilik kapal karam tu dalam masa 15minit, jangan paniks ok! ;)

Hope the tips work for u guys ya!

Pelawat menemui web ini melalui carian:

cara mengemas rumah,cara kemas bilik,cara mengemas bilik tidur,cara kemas bilik tidur,cara nak kemas bilik,tips kemas bilik,cara mengemas dapur,games mengemas bilik,CARA KEMAS RUMAH,cara nak kemas rumah,cara kemas dapur,mengemas bilik,teknik mengemas rumah,cara mudah mengemas rumah,tips mengemas bilik,bagaimana nak kemas rumah,tips kemas rumah,cara cara mengemas bilik tidur,cara cara mengemas rumah,tips mengemas rumah,cara mengemas ruang tamu,game kemas bilik,bilik bersepah,cara mengemas katil,tips kemas bilik tidur,cara-cara mengemas rumah,game mengemas bilik,cara kemas bilik stor,kemas bilik stor,cara mengemas rumah yang betul

Tags:

This entry was posted on Thursday, December 30th, 2010 at 5:48 pm and is filed under Love. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can leave a response, or trackback from your own site.

4 comments so far

1.  yuzzm
January 24th, 2011 at 9:30 pm

nih kalau org datang umah … nak suh org duk di ruang tamu ker dalam bilik tido ?

2.  Ayu
January 27th, 2011 at 10:35 am

Yus,

dok kat dapur! hahaha :p

3.  yuzzm
January 28th, 2011 at 3:34 am

Kira dah ok la 2 duk kat dapur … xyah susahkan tuan rumah … leh bedal jerk apa yg patut … hahhaha … >;p

4.  Nana Ishak
March 13th, 2012 at 3:12 pm

Senang je klau mcm ni :)

 

Leave a reply

Name (*)
Mail (will not be published) (*)
URI
Comment

CommentLuv badge
 
Get Adobe Flash player