Bagaimana mengemas bilik dalam masa 15minit!

Assallammualaikum,

Pernah tak anda mengalami situasi di mana bilik di rumah anda sedang bersepah2, dan ada tetamu yang bakal datang dalam 15 minit (ni kes tak beritahu awal2 la, terus nak terjah! huhuhuh).

Pasti, anda panik, kelam kabut dan rasa nak menjeri tengok bilik yang macam kapal karam tu.. hehehehe..

Ok, rileks2, tarik nafas panjang2 dan ikuti tip2s di bawah:-

1)  gantung semua baju2 yang bersepah2, masukkan baju kotor ke dalam bakul, susun bantal2 dan betulkan cadar katil;

2)  susun semua majalah dan buku2 yang bertaburan di atas lantai, meja dan sebagainya;

3)  kalau ada kertas2 atau surat khabar yang bersepah2, susun elok2, dan kalau boleh, bawa masuk ke dalam stor atau terus buang ke dalam tong sampah jika tidak diperlukan;

4)  basahkan kain dan segera lalukan kain tersebut di atas meja solek, meja sis dan bahagian atas kepala katil untuk menghilangkan habuk2.

5)  jika sempat, buka jejari kipas, bawa keluar ke halaman @ padang dan lalukan dengan penyapu, habuk2 akan keluar berterbangan.. hahahahaha.. cepat, tapi messy sikit la, sebab tu kena buat kat luar rumah

6)  jika ada penyedut hampagas @ vacuum, cepat2 vacuum lantai @ karpet anda.

7)  kosongkan tong sampah

8)  semburkan bilik dengan pewangi

Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! sekejap jer kan, so jangan kalut2, sempat jer nak kemas bilik kapal karam tu dalam masa 15minit, jangan paniks ok! 😉

Hope the tips work for u guys ya!

Pelawat menemui web ini melalui carian:

cara mengemas rumah,cara kemas bilik,cara mengemas bilik tidur,cara kemas bilik tidur,cara nak kemas bilik,tips kemas bilik,cara mengemas dapur,games mengemas bilik,CARA KEMAS RUMAH,cara nak kemas rumah,cara kemas dapur,teknik mengemas rumah,cara mudah mengemas rumah,mengemas bilik,tips mengemas bilik,tips kemas bilik tidur,tips kemas rumah,bagaimana nak kemas rumah,cara cara mengemas bilik tidur,cara cara mengemas rumah,tips mengemas rumah,game kemas bilik,cara mengemas ruang tamu,bilik bersepah,cara mengemas katil,cara-cara mengemas rumah,game mengemas bilik,mengemas bilik tidur,cara kemas bilik stor,cara mengemas bilik stor

4 thoughts on “Bagaimana mengemas bilik dalam masa 15minit!

  1. yuzzm

    Kira dah ok la 2 duk kat dapur … xyah susahkan tuan rumah … leh bedal jerk apa yg patut … hahhaha … >;p

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge