Author Archives: Ayu

Resipi Sosej Ayam Mudah Homemade

Resipi Sosej Ayam Paling Mudah

Assallammualaikum wbt

Selamat Tahun Baru 2018, semoga tahun kita semua menjadi insan yang lebih baik dan diredhai Allah, Amin.

Posting pertama 2018 saya mulakan dengan Resipi Sosej Ayam Paling Mudah!

Mudah sebab cuma guna dua bahan utama – dada ayam & telur ayam.

Resipi Sosej Ayam Paling Mudah:

  1.  Dua dada ayam
  2.  Satu biji telur ayam
  3. Garam dgn black pepper agak2
  4. bawang merah sebiji, bawang putih seulas (ini optional, tak nak letak pun tak apa

Cara-cara buat Sosej:

Kisar semua bahan di atas sampai sebati, pipe masuk plastic ice cream.  Simpan dalam bahagian beku.  Bila nak goreng / rebus, keluarkan dari freezer, defrost dan goreng / rebus.

Tips untuk masukkan ayam kisar dalam plastik ice-cream

Benda paling leceh untuk buat sosej ni ialah nak masukkan dalam plastik ice cream.  Saya gunting hujung plastik tu, kemudian dengan menggunakan piping kek, saya tekan daging kisar ti masuk ke dalam plastik ice cream.

Kemudian, pastikan daging kisar di tengah-tengah plastik, dan simpulkan kedua-dua hujung plastik tersebut.  Saya tak buat sosej yang panjang, saya buat yang comel2 saja, agak2 boleh gigit dua tiga kali hehe

Daging ayam yang telah dikisar dan dimasukkan ke dalam bekas plastik ice-cream

Daging ayam yang telah dikisar dan dimasukkan ke dalam bekas plastik ice-cream

Resipi Sosej Ayam Buat Sendiri

Hidangkan dengan sos cili / mayonaise / kicap pedas 🙂

Resipi Sosej Ayam Mudah Homemade

Musim persekolahan ni, mak-mak mesti sibuk cari resipi untuk bekal anak, kan? Saya rasa, ini resipi mudah yang anda boleh buat masa weekend.  Masa hari persekolahan, cuma keluarkan dan goreng / rebus untuk anak bawa ke sekolah.

Kalau ada yang mengamalkan diet atkins, sosej ni boleh dimasukkan dalam menu diet anda ye!

Selamat mencuba!

 

Sebelum take off, kita ambil gambar kenangan dulu :)

A350-900 (9M-MAC) Negaraku Livery- Malaysia Airlines

Assallammualaikum wbt

2017 bakal melabuhkan tirai dengan kenangan yang sangat manis untuk saya, suami terutamanya dan warga Malaysia Airlines.

Pada 23hb Disember, 2017 bersamaan dengan hari Sabtu, jam -945 pagi, kapalterbang Airbus A350 kedua Malaysia Airlines  dengan nombor pendaftaran 9M-MAC selamat mendarat dari Toulouse setelah menempuh perjalanan selama lebih kurang 12 jam.

Saya dan anak pastinya terlalu teruja menanti kapal terbang ini kerana suami adalah salah seorang crew teknikal yang terlibat sama membawa pulang kapal terbang kali ini.

Saya kongsikan sedikit perjalanan Encik Suami ke Toulouse.  Posting bukan untuk riak, bangga diri dan takbur sebab suami dapat ke Toulouse, tapi sekadar berkongsi kegembiraan dan pengalaman Encik Suami di sana.  Perjalanan dan pengalaman ini adalah rezeki dari Allah, dan kesyukuran dan pujian hanya kepada Allah Tuhan Semesta Alam yang memberikan rezeki kepada hamba-hambaNya.

(Gambar akan ditambah dari masa ke semasa, gambar2 ini adalah dari whatsapp yang dihantar oleh En Suami dari Toulouse.  Informasi juga akan dibetulkan dan ditambah dari masa ke semasa)

En Suami berlepas ke Heathrow pada 18hb Disember,2017 dan tiba di sana lebih kurang jam 0525 waktu London.

Welcome to Heathrow

Welcome to Heathrow

Heathrow Airport

Beli suratkhabar, dapat percuma air Evian! Bestnya kalau kat Malaysia pun macam ni..

Beli suratkhabar, dapat percuma air Evian! Bestnya kalau kat Malaysia pun macam ni..

Seterusnya, beliau menunggu penerbangan British Airways ke Toulouse jam 1335 dan tiba di Toulouse lebih kurang jam 1630 petang. Sewaktu di lounge British Airways, ada la beberapa orang yang pandang sengkek sungguh kat Encik Suami.  Maklumlah, dia pakai sweater kuning dengan kasut sukan bodoh aje, orang ingat homeless manalah yang datang ni haha.  Masa announcement dibuat untuk membenarkan penumpang Business Class untuk masa ke pesawat, orang2 yang pandang sengkek pada suami tu, berkali-kali pandang dia atas bawah.. Hurm.. lumrah dunia kan, memang judgmental manusia ni 🙁

Premium Lounge British Airways

British Airways

London dari udara.

London dari udara.

Makanan dalam British Airways

Makanan dalam British Airways

Di Toulouse Blagnac Airport, bila dah touch down, En Suami pun ambikla gambar.  Ada sorang makcik mat salleh ni tergur dia “You are not allowed to take pictures of the airport“.  Encik Suami jawab balik “I’m sorry, I don’t see any signs saying that no photos are allowed”.  Makcik tu diam dan terus jalan.. Haha..

Toulouse dari atas kapal.

Toulouse dari atas kapal.

Welcome to Toulouse Blagnac Airport

Welcome to Toulouse Blagnac Airport

Dah lepas imigresen, kena tunggu bag selama 1 jam lebih pulak! Usai mengambil bag, jalan dah mula jem sebab orang dah balik kerja.  Makan jem atas jalan selama satu jam lebih lagi huhu.

Cuaca di Toulouse memang sangat sejuk, 7 Celcius masa En Suami di sana.  Hari ni saya check, dah 4 Celcius!

Toulouse Weather

Krew yang terlibat termasuk Kapten adalah seramai 13 orang untuk pengambilan kapalterbang yang kedua ini.  En Suami adalah crew yang terakhir tiba di Toulouse, yang lain dah mula berlepas sejak dari 13hb December lagi.

En Suami memang tak sempat berjalan2 di Tolouse, sebab beliau sampai pada 19hb Disember, esoknya pulak dah kena masuk kerja.  Balik kerja pun dah malam, kedai banyak dah tutup, nak berjalan pun risau jugak sebab dah malam kan.. So beliau cuma pergi makan ramai2 dengan semua crew dan pergi Carefour yang ada kat bawah apartment je la haha

Carrefour City Toulouse

Carrefour City Toulouse

Owh, bercakap pasal penginapan, En Suami menginap di Adagio Aparthotel, Toulouse.  Ini adalah apartment satu bilik, yang mana anda boleh memasak.  (Hari ketiga di sana, Captain Azim masak nasi lemak untuk semua.  Ehem, eligible bachelor Captain Azim ni, single lagi hehe).

Adagio Toulouse Confirmation

Adagio Toulouse Hotel Amenities Adagio Toulouse

Adagio Aparthotel Toulouse

Ok, back to first day of arrival.  Lepas mandi dan solat, crew Airbus jemput semua crew MAS untuk makan malam.  Mereka dibawa ke sebuah restoran seafood, Chez Jeannot namanya.  Nampak sedap betul la hai makanan tu..  Agak malang sikit sebab kena tunggu hampir dua jam, padahal meja-meja bersebelahan dah dapat makanan walaupun tiba lebih lewat dari crew MAS.  Crew Airbus pun dah merah telinga sebab hampir 5 kali tanya bila food nak sampai.  Nampak sangat mereka bagi keutamaan pada orang2 local kan.. Sementara menunggu makanan sampai tu, mereka dihidangkan dengan roti..  Masing2 dah lapar, jadi makan la roti tu.. bila makanan sampai, dah jadi tak lalu, sebab perut dah penuh dengan roti haha

Chez Jeannot Toulouse

Seafood Toulouse 2 Seafood Toulouse

So berakhirlah hari pertama di Tolouse, habis tunggu flight, tunggu bag dan makan jem atas jalan je.

Hari Kedua, 20hb Disember, 2017, En Suami dah report duty.  Jet lag tak hilang lagi masa ni, tapi nak buat macam mana kan.  Masih gelap lagi masa En Suami keluar dari apartment, padahal dah pukul 8.00 pagi. Makanya, gambar pun kelam aje la, pakai hp cabuk pulak, lagi la kelam haha.

Bangunan yang tinggi tu adalah Stesyen Keretapi Toulouse.

Bangunan yang tinggi tu adalah Stesyen Keretapi Toulouse.

Good Morning Toulouse 2 Good Morning Toulouse

Cantik kan, Toulouse? Saya rasa lebih kurang Paris aje bangunan2 di sini..

Waktu break, diorang ramai-ramai ke mall E. Leclerc Balgnac.  Memang sedang sale gila la time tu, ye la, lagi 4 hari nak Christmas kan.  En Suami cuma beli coklat saja, sebab masa sangat singkat.

Bahagian barangan basah & sayuan. Encik Suami kata memang teringat sangat2 kat saya masa ni sbb kitaorang mmg akan pergi bahagian basah dan belek2 semua benda kalau pergi travel sama2 hehe

Bahagian barangan basah & sayuan. Encik Suami kata memang teringat sangat2 kat saya masa ni sbb kitaorang mmg akan pergi bahagian basah dan belek2 semua benda kalau pergi travel sama2 hehe

Salmon Fillet

Sejam di mall, mereka balik semula dan dibawa melawat kilang di mana airbus dipasang. Masa mereka pergi, airbus ketiga sedang dipasang. tapi no photos allowed.  Lepas tu, sambung kerja.  Usai hari pertama, En Suami balik apartment dan tidur saja sebab masih jet lag.

Airbus Delivery Centre

A350 MAB Negaraku

A350 MAB Negaraku Livery

Hari Ketiga, 21hb Disember, 2017, Captain Azim panggil turun ke apartment beliau utk gotong royong masak nasi lemak hehe.  Siapa kata orang lelaki tak pandai masak, tengok tu sambal udang marvelous dari Captain Azim 😉

Nasi Lemak Kapten

Hari ni crew MAS diraikan dengan makan tengahari dari pihak Airbus.  Salah satu menu tu ialah nasi goreng.  Tengok dalam gambar, memang takde rupa nasi goreng la hehe.

Salah seorang crew MAS dengan selamba tunjuk gambar Nasi Goreng Malaysia melalui telefonnya dan cakap “this is Nasi Goreng @ Fried Rice, this is not Fried Rice“.  Crew Airbus semua sengih aje la, dan maklumkan “this is how we serve our Fried Rice”.  “Next time when you come to Malaysia, we will show you the real Fried Rice“, kata crew MAS disambut dengan tawa kecil dari staf Airbus.

Airbus LuncheonLunch MenuAppetizerPumpkin Cream Salmon Bass Filet with Fried RiceIvory Chocolate

Hari Keempat, 22hb Disember, 2017 Hari terakhir En Suami di Toulouse, kapalterbang A350 MAB akan diterbangkan balik ke KLIA jam 1330.  Masa ni, jantung saya memang macam nak luruh la, tak tau la kenapa nervous semacam huhu.

Morning in Toulouse

Pagi terakhir di Toulouse

Pagi terakhir di Toulouse

Perbezaan waktu adalah lebih kurang 7 jam antara Malaysia dan Tolouse.  Kapal take off lebih kurang jam 830 malam (waktu Malaysia dan selamat mendarat jam 0945 pada 23hb Disember, 2017).

 

A350 MAB 9MMAC Crew

A350 MAB 9MMAC Engine

A350 MAB Negaraku Ready For Take Off

Sebelum take off, kita ambil gambar kenangan dulu :)

Sebelum take off, kita ambil gambar kenangan dulu 🙂

Ready for take off

Ready for take off

A350 MAB 9MMAC Up in the sky - bangga melihat lambang MAS di langit biru.. Semoga terus terbang tinggi!

A350 MAB 9MMAC Up in the sky – bangga melihat lambang MAS di langit biru.. Semoga terus terbang tinggi!

 

Cuaca agak berkabus pada pagi 23hb DIsember tu.  Tapi itu tidak menghalang kita semua untuk menikmati kecantikan “special livery” di badan kapalterbang A350 MAB tersebut.  Seriously, memang sangat cantik.  Staf di Airbus pun dok puji kata livery MAS kali ni memang yang paling cantik! Kalau cuaca elok, matahari bersinar terang, livery tu nampak lebih “hidup” dan menonjol.  Saya dan anak menunggu di Anjung Tinjau KLIA, nampak dari jauh saja lah Airbus A350 tu touch down, ambil gambar pun tak jelas sebab cuaca berkabus tu.

En Suami keluar di arrival hall lebih kurang jam 1130 pagi, Alhamdulillah, segala puji bagi Allah yang memberikan rezeki dan perlindungan kepada hamba-hambaNya.

Team Airbus A350 Delivery Malaysia Airlines

Untuk pautan berita – boleh rujuk di sini:-

  1.  Astro Awani
  2. Rojak Daily
  3. Sinar Harian
  4. New Straits Times
  5. Utusan Malaysia
  6. Berita RTM
  7. Angkasa Review
  8. Malaysia Airlines Twitter
  9.  Malaysia Airlines Facebook

Usai sudah satu perjalanan, ada 4 lagi kapal untuk dibawa pulang dari Toulouse.  Semoga Malaysia Airlines terus maju jaya, fly high MAS, we support you 🙂

Autumn In Paris – In Memories of the Paris Attack ’15

Assallammualaikum wbt

Dua tahun lepas, kami berada di Paris pada tarikh yang sama.  Siangnya kami dalam keadaan aman damai menyusuri dan menikmati kecantikan bandar Paris, tapi di sebelah malamnya keadaan menjadi kacau bilau dan menakutkan dek kerana Paris Attack yang mengorbankan 130 nyawa dan beratus2 lagi cedera.

Sebelum kejadian, kami memang berjalan2 sekitar bandar, window shopping dan makan crepe sebab dah lapar sangat.  Kami bersiar2 di Au Printemp, Galeries Lafayette, memang cantik sangat lampu2 malam sebab masa tu dah nak masuk Xmas kan.. Lebih kurang jam 8.00 malam, suami ajak balik, sebab dah sejuk sangat dan kami pun memang dah keletihan pusing2 naik Hoho Paris tu.

Streets of Paris France Au Printems Paris Galeris Lafayette

Kami sampai di kawasan hotel lebih kurang jam 9 malam. Sebelum naik, kami singgah makan di kedai kebab halal di bawah hotel.  Masa tu, ada match bola live di TV.  Saya tak ambik port sangat, tapi suami mmg ada bgtau, tiba-tiba siaran tergendala.  Masa tu memang tak tau apa2 lagi.

Lepas makan, kami naik ke bilik.  Masa tu, kawan saya di Manchester dan whatsapp, tanya saya di mana? Saya bgtau, baru je balik hotel.  Mereka pesan suruh berhati2 sebab ada attack di Paris.  Masya Allah, masa tu memang kecut perut la dibuatnya.  Time tu la baru perasan siren bomba, polis dan ambulans tak henti2 dari jalan besar.  Pesanan whatsapp dan facebook mula masuk bertubi2 sebab siangnya, kami baru je upload gambar di Eiffel Tower.  Bila buku tv, rangkaian tv dah mula membuat liputan mengenai serangan tersebut.  Lembik rasa lutut bila tengok berita yang menyiarkan mayat bergelimpangan atas jalan.  Ya Allah, tak dapat dibayangkan kalau kami lambat sampai ke hotel.. Nauzubillah..

Saya terus call emak menggunakan whatsapp call.. Mak dah menangis di kampung, risaukan saya dan keluarga.  Saya yakinkan mereka yang kami semua selamat, Insya Allah.. padahal dalam hati, hanya Allah yang Maha Mengetahui.  Kawasan hotel yang kami duduki adalah kawasan kejiranan Muslim, saya sangat2 risau jika ada yang menyerang dan mengebom kawasan tersebut.. Nauzubillah, memang ketika itu hanya mampu berdoa dan berserah kepada Allah..

Usai mandi dan solat, kami turun ke bawah berjumpa dengan receptionist.  Kami minta disediakan taxi untuk ke airport secepat yang mungkin esoknya.  Segala rancangan untuk esok dibatalkan sebab saya sangat2 takut ada serangan lagi dan tak mahu mengambil risiko.. Esoknya, selepas check out jam 12, kami menunggu taxi untuk membawa kami ke airport Paris.  Kami memang tidak ke mana2, hanya berada di kawasan hotel dan makan di kedai kebab.

Sewaktu di lobi, kami berjumpa dengan dua orang rakyat Malaysia yang berada di dalam stadium ketika kejadian serangan berlaku.  Mula2 mereka ingatkan letupan mercun, rupanya penyerang meletupkan bom.  Keadaan menjadi huru hara, perlawanan dibehentikan dan mereka semua berjalan kaki balik ke hotel..  Dalam keadaan sebegini, bila berjumpa dengan orang senegara, seakan dapat sedikit kekuatan dan hilang sedikit kerisauan..

Untuk anda yang ingin membaca mengenai Paris Attack, boleh baca di sini

hqdefault

Perjalanan kami ini, memang meninggalkan sedikit trauma dalam diri saya, tapi ini juga pastinya menjadi salah satu perjalanan yang akan saya ingat selagi hayat dikandung badan.  Semoga Allah jauhkan kita semua dari kejadiaan sebegini dalam musafir kita semua.. Amin Ya Rabbal’Alamin.

 

 

Tabung Anak Warisan Selangor & Kad Si Manjaku

Assallammualaikum wbt,

Saya ingin mengajak anda semua, yang ada anak bawah umur 3 tahun, yang lahir di Selangor, untuk mendaftarkan anak anda bagi permohonan Kad Si Manjaku di bawah Tabung Anak Warisan Selangor.

Jika anda memenuhi syarat-syarat di bawah, anda layak untuk memohon:

Syarat 1

Permohonan adalah terbuka kepada Anak Selangor yang bermaksud rakyat D.Y.M.M Sultan Selangor yang memenuhi kriteria seperti berikut:

1. Warganegara Malaysia, DAN Lahir di negeri Selangor atau luar negeri Selangor mulai 1hb Januari 2008.
2. Belum mencapai usia 3 tahun
3. Ibu atau Bapa lahir di negeri Selangor, ATAU Ibu atau Bapa lahir di Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur sebelum 1hb Februari 1974.

Syarat 2

Permohonan adalah terbuka kepada ‘Anak yang dilahirkan di Selangor’ yang memenuhi kriteria seperti berikut:

1. Warganegara Malaysia.
2. Lahir di negeri Selangor mulai 1hb Januari 2008.
3. Belum mencapai usia 3 tahun
4. Ibu dan bapa bukan kelahiran Selangor tetapi telah menetap di Negeri Selangor minimum 5 tahun DAN
5. Cop pengesahan Taraf mastautin. Cop boleh diambil dari :-

  1. i. Ahli Parlimen Selangor
  2. ii.Pusat Khidmat DUN Selangor
  3. iii.Ahli Majlis Pihak Berkuasa Tempatan di kawasan tempat tinggal
  4. iv.Penghulu/Ketua Kampung
  5. v. Pengerusi Taman Perumahan/Ketua Blok
  6. vi.Ketua Komuniti/Nazir Masjid

Syarat 3

1. Warganegara Malaysia.
2. Lahir di luar Negeri Selangor, daerah negeri lain yang bersempadan dengan negeri Selangor iaitu (Negeri Sembilan, Perak dan Wilayah Pesekutuan Kuala Lumpur) yang sama dengan ibu atau bapa mulai 1hb Januari 2008.
3. Belum mencapai usia 3 tahun
4. **Ibu atau Bapa yang lahir di daerah negeri lain yang bersempadan dengan Selangor ( Negeri Sembilan, Perak dan Wilayah Pesekutuan Kuala Lumpur)

**Ini merujuk kepada Ibu dan Bapa adalah pemastautin tetap di negeri Selangor yang bersempadan dengan daerah negeri kelahiran ( Negeri Sembilan, Perak dan Wilayah Pesekutuan Kuala Lumpur) dan perlu mendapatkan cop pengesahan mastautin hanya daripada :-

  1. i.Penghulu/Ketua Kampung
  2. ii. Pengerusi Taman Perumahan/Ketua Blok
  3. iii.Ketua Komuniti/Nazir Masjid

Bagi anda yang masih samar-samar mengenai TAWAS, di sini saya lampirkan screen shot mengenai sejarah TAWAS:

Latar belakang TAWAS

Latar belakang TAWAS

Kad Si Manjaku TAWAS

Kad Si Manjaku TAWAS

Anda juga boleh membaca dengan lebih lanjut di web ini – http://tawas.org.my/tawas/index.php

Berikut saya senaraikan informasi yang anda perlukan seandainya anda baru ingin mendaftarkan anak anda di bawah TAWAS:

Apa yang anda perlu tahu sebelum memohon Kad Si Manjaku TAWAS.

Apa yang anda perlu tahu sebelum memohon Kad Si Manjaku TAWAS.

Untuk pendaftaran kali pertama,anda boleh buat online dah klik di Pendaftaran Baru dan ikuti arahan dan penuhkan informasi yang dipilih.

Untuk pendaftaran kali pertama,anda boleh buat online dah klik di Pendaftaran Baru dan ikuti arahan dan penuhkan informasi yang dipilih.

Seterusnya, setelah permohonan dihantar, anda boleh menyemak dengan memasukkan no MyKid anda.

Seterusnya, setelah permohonan dihantar, anda boleh menyemak dengan memasukkan no MyKid anda.

Seandainya di web menujukkan bahawa permohonan anda telah berjaya, anda boleh datang ambil kad di sini:

Alamat : Aras 5, Kompleks Belia & Kebudayaan Negeri Selangor,
Lot 4, Jalan Platinum 7/52,
Persiaran Kayangan, Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

Saya baru saja ambil kad anak saya pada 07 September yang lalu.  Pendaftaran saya buat secara manual semasa anak berusia 2 tahun.  Baru berkesempatan nak ambil tahun ni hehe.

Kad Si Manjaku TAWAS

So, jangan tunggu lama2, rebutlah peluang dan inisiatif Selangor ini ye 🙂

Salam sayang

Ayu Fatarina.

Cuti-Cuti Malaysia – Fuga Village, Melaka

Assallammualaikum wbt

Permulaan cuti sekolah yang lepas, Alhamdulillah, sempat bawa family bercuti di Fuga Village, Melaka.

Fuga Village ni terletak di Pantai Kamunting, Pengkalan Balak, Melaka –

3894, Pengkalan Balak Beach,
Kg. Padang Kemunting,
78300, Masjid Tanah, Malacca
Malaysia

Sebaik saja kaki melangkah masuk ke dalam kawasan Fuga Village ni, memang terasa macam berada di satu tempat lain.  Tempatnya sangat bersih, dan private.  Dikelilingi pagar yang tinggi, dan dua pintu yang perlu dikunci setiap masa, anda akan merasa selamat berada di sini.

Saya membuat tempahan melalui booking.com, dengan harga RM185 per chalet untuk satu malam.  Satu chalet boleh memuatkan 2 orang dewasa dan 2 orang kanak-kanak.

Biliknya dilengkapi dengan katil, tuala, cerek, peti sejuk mini, aircond, dan kipas.  Owh, TIDAK ADA televisyen di dalam chalets, jadi memang anda betul-betul dapat berehat tanpa gangguan bunyi televisyen di sini.  Breakfast juga TIDAK disediakan ye.

Tandasnya pula adalah tanda “open air”.  Sila bawak kain batik dan kain pelekat, sebab anda akan mandi dan membuang hajat berbumbungkan awan sahaja.  Saya kira, konsep ini sangat digemari oleh westerners yang datang ke tepi pantai, tapi memang tidak dapat diterima oleh kita 🙂  Nak kencing malam2 pun seram je rasanya.. haha.. tapi perasaan je tu semua kan!

Wifi tak berapa kuat, tapi ok.  Anda akan dapat pasword bila mendaftar masuk.

Saya senaraikan dalam bentuk gambar, lebih mudah untuk kita tengok kan 🙂

Fuga Village Melaka

Saya sertakan gambar2 di chalet Fuga Village, untuk tatapan anda.  Kalau rasa best, cepat2 book ok!

Fuga Village Melaka Entrance

Gambar dalam Chalet Fuga Village

Gambar dalam Chalet Fuga Village

Setiap Chalet ada gambar berveza. Ada gambar Kuda Laut dan Penyu di bilik adik2 dan mak saya.

Setiap Chalet ada gambar berveza. Ada gambar Kuda Laut dan Penyu di bilik adik2 dan mak saya.

Tempat menyimpan baju terletak di bahagian luar, sekali dengan singki, toilet & shower.

Tempat menyimpan baju terletak di bahagian luar, sekali dengan singki, toilet & shower.

Ada tingkap besar di chalet ni, membolehkan udara segar masuk ke dalam chalet

Ada tingkap besar di chalet ni, membolehkan udara segar masuk ke dalam chalet

Bahagian hadapat chalet, memang benar-benar mengimbas nostalgia ketika kecil dulu. Rumah nenek ada tingkap macam ni :)

Bahagian hadapat chalet, memang benar-benar mengimbas nostalgia ketika kecil dulu. Rumah nenek ada tingkap macam ni 🙂

Keseluruhan kawasan yang menempatkan 6 chalet & 1 Villa di Fuga Village

Keseluruhan kawasan yang menempatkan 6 chalet & 1 Villa di Fuga Village

Fuga Village Melaka 8

Fuga Village Melaka

Dari gambar ni, saya rasa anda pun dapat lihat betapa bersihnya chalet dan keadaan sekitarnya, kan?  Satu sampah pun saya tak nampak.. So, kalau anda ke sini, jagalah juga kebersihan, jangan malukan diri sendiri ye.. Tong sampah disediakan di tepi kolam.

Kolam renang comel untuk berendam lepas berenang di pantai.

Kolam renang comel untuk berendam lepas berenang di pantai.

Pool chairs untuk berehat ambil angin pagi / petang.

Pool chairs untuk berehat ambil angin pagi / petang.

Alhamdulillah, masa kami datang, hujan baru reda, jadi cuacanya redup.  Kebetulan juga, kami yang pertama check in, so we have the place all by ourselves.  Puas la berendam dalam pool.. Lebih kurang jam 6 petang baru ada family lain yang check in.

Nanti saya sambung lagi, gambar2 di bahagian reception 🙂

Salam sayang

Ayu Fatarina.