Apa gunanya anugerah bila dah mati??

Assallammualaikum..

Apa khabar anda semua? Maaf sebab dah lama tak update pos, saya agak sibuk sekarang nih..

Saya terpanggil untuk menulis mengenai “anugerah” yang diberikan kepada seniman2 kita yang telah meninggal dunia ini.. Ya, anugerah seperti pangkat kebesaran dan sebagainya.. Saya tidak mahu menyebut nama alahyarham2 dan mendiang2 yang telah meninggalkan kita, tidak mahu menjadikan blog ini kontroversi atau dibenci sesetengah pihak.. hehehh… Saya akan nyatakan secara umum, secara global sahaja..

Mungkin, bagi sesetengah pihak, darjah kebesaran patut diberikan kepada seniman2 ini kerana mereka banyak berjasa pada dunia seni tanahair.. Lantas, gelaran Datuk, Tan Sri diberikan kepada mereka.. Namun, pada saya, persoalannnya, kenapa tidak diberikan kepada seniman2 dan seniwati2 yang masih hidup, yang masih memberikan sumbangan dalam bidang seni ini? Ramai pelakon2 lama, dan penyanyi2 lama yang banyak menabur bakti kepada dunia seni dan perfileman tanahair, namun tidak dipandang atau mungkin dilupakan sahaja..

Owh, mungkin saya ini buta seni, buta tentang filem, buta dalam menilai siapa yang terbaik untuk diberikan penghargaan, tapi saya masih diberikan akal fikiran untuk berfikir..

Saya lihat, kalaupun ada pangkat yang diberikan kepada artis2 yang masih hidup, anugerah demi anugarah diberikan kepada penyanyi yang sama, seolah2 dia sahaja yang terbaik, padahal saya lihat kemampuannya sebagai penyanyi, hanya biasa2 sahaja, tidak ada apa sangat yang boleh dibanggakan..

Mungkin trend di Malaysia, atau di mana2 sahaja, seseorang hanya akan disanjung, dipuja, diberikan pangkat & penghormatan, apabila sudah meninggal dunia.. Mungkin sudah tiba masanya kita menghargai mereka yang masih hidup, yang masih boleh berbangga dengan pangkat dan anugerah yang diberikan, yang masih boleh mengucapkan terima kasih secara lisan ketika menerima pangkat atau anugarah itu.. Saya yakin, ramai seniwati dan seniman yang mendambai pangkat dan anugerah atas segala bakti dan pengalaman mereka dalam bidang sni ini.. Namun, mungkin selepas mereka “pergi” tak kembali, barulah kepala kita seakan “diketuk” untuk menyedari yang mereka banyak memberi sumbangan..

Satu lagi yang membuat saya terkilan, bila anugerah Datuk diberikan kepada seorang pelakon Bollywood, yang hanya menari2 seketika, dan menuturkan beberapa rangkap dialog di Bandaraya Bersejarah kita.. Alasannya, dia secara tak langsung mempromosikan negara kita dalam ceritanya.. Aduh, malu pulak nak mengaku saya anak jati negeri tersebut..

Maaflah, mungkin post kali ini agak melalut, saya cuma ingin menyampaikan apa yang terbuku di hati, sebab rasa kesal bila melihat pangkat dan anugerah diberikan pada orang yang telah tiada, sedangkan yang masih bernyawa tidak dipertimbangkan untuk menerima penghargaan tersebut..

Ok, sampai sini dulu, kita bertemu lagi di lain kali, dan harap waktu itu, otak saya dah boleh berfungsi dengan betul untuk memberikan post2 yang lebih menarik.. heheheheh..

2 thoughts on “Apa gunanya anugerah bila dah mati??

 1. Ayu Post author

  Ish, bukan dia laaaaaa.
  Ada sorang lagik yang kakak minattt, bukan diaaaa… huhhuhuhu

 2. sUa

  datuk tu la yg kak yuyu puja dedulu..
  sume citey n lagu dia mesti hafal..

  p/s: dalam facebook ade penah citer kan?
  lariiiiiiiiiiii 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge