Al Fattah, Al ‘Alim, Al Qabidh

Assallammualaikum

Dah lama rasanya tak menulis pasal Asmaul Husna yang sungguh indah ini

Hari ni kita belajar 3 lagi maksud nama2 Allah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang ini..

Al Fattah bermaksud Maha Membukakan.  Fadhilatnya ialah, sesiapa yang membaca Ya Fattah sebanyak 71 kali setiap hari setelah selesai mengerjakan fardhu subuh, sambil meletakkan tangan dia atas dadanya, Insya-Allah, hatinya akan bersih dan bercahaya, serta dipermudahkan segala urusannya dan keluar cinta dunia dari hatinya.

Dengan mengamalkan Al Fattah ini juga, Insya-Allah, akan terbuka hatinya dan diberikan kemenangan oleh Allah di dunia dan di akhirat.

Al ‘Alim pula bermakna Maha Mengetahui.  Allah yang hebat mengetahui segala yang wujud dan tidak ada apa pun yang tersembunyi dari pengetahuanNya.  Bacalah Al ‘Alim sebanyak 100 kali setiap kali selesai mengerjakan solat fardhu, Insya-Allah, Allah akan mengurniakan ilmu makrifat dan kasyaf serta ilmu yang sempurna, serta hatinya akan disinari dengan nur yang suci.

Al Qabidh membawa erti Maha Penggenggam, yakni Allah berupaya mengambil nyawa atau menyempitkan rezeki sesiapa sahaja yang dikehendakiNya.  Bacalah Ya Qabidh sebanyak 1000 kali, dengan niat untuk menghalang orang zalim menganiaya dirinya atau menganiaya orang lain, Insya-Allah, si zalim itu tidak sanggup meneruskan kezalimannya. 

Subahannallah, cantiknya dan banyaknya fadhilat yang kita perolehi dengan mengamalkan nama2 Allah yang sangat indah ini.. Jom beramal!

Pelawat menemui web ini melalui carian:

ya fattah ya alim,ya fattah,maksud ya fattah,ya fatah,arti ya alim,maksud al alim,maksud al fattah,kelebihan zikir ya fattah,zikir ya fattah,ya alim,makna ya fattah,arti ya fattakhu ya alim,makna samaul husna al alimu,artinya al fattah,arti ya alimu,arti ya fattah dan ya alim,arti yafatahu yaalimu,yafathu ya rozaqu,www ilmu yafatahu yarozaqu,Pngertian yaalimu,mengamalkan al qabidh,manfaat zikir yaa alim yaa fatah,zikir al fattah,zikir ya alim ya alimu,Ya fatah ya alim,yafatahu yarazaku,ya Allah ya fattah ya alim,ya fata huya alim,yaa fatah yaa alim yaa qabid,ya fattahu ya alimu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

CommentLuv badge