Monthly Archives: January 2017

Bye-bye London, Bonjour Paris!

eifel-tower-3

Assallammualaikum wbt

Hati bercampur baur nak ke Paris, excited pun ada, takut pun ada.. macam2 bermain dalam fikiran sbb dari pembacaan saya, Parisian kebanyakkannya sombong2 belaka.. dan mereka enggan menolong @ bercakap dalam bahasa Inggeris dengan pelancong asing.. Tapi tawaqal aje la, yakin Allah akan menolong musafir seperti kami..

Kami telah menempah Eurostar ke paris pada 11/11/15. Tempahan dibuat secara online, dan kami gunakan staff rate yang suami dapat, dari London St Pancras ke Paris Gare Du Nord. Untuk 3 orang, jumlahnya ialah 92.5GBP, lebih kurang RM510.00.

Dalam email, kami dimaklumkan waktu perlepasan dan nombor tempat duduk. E-ticket boleh diprint dari rumah.

Departs: London St Pancras Intl at 14:31 on 11 Nov
Arrives: Paris Nord at 17:47
Train no: ES9032
Class: Standard

Tempahan melalui Eurostar boleh dibuat seawal 120 hari, lebih awal anda tempah, lebih murah.

Untuk memahami mengenai Eurostar dengan lebih baik, saya syorkan anda baca blog The Man in Seat 61. Blog ni memang sangat2 berinformasi, masa pergi Amsterdam dan Brussel pun saya guna informasi dari blog ni. Seronok sangat tengok beliau mengembara dengan train 🙂

Ok, berbalik kepada cerita saya, usai siap mengemas, kami menikmati pemandangan dari The Collanades untuk kesekian kalinya.. Entah bila dapat datang lagi kan..

the-collanades

Bye-bye London :(

Bye-bye London 🙁

Kami menaiki bas dari The Collanades ke station Paddington. Dari sana, kami naik train terus ke St Pancras. Tiket sehala ke St Pancras ialah 4.8GBP seorang, dalam RM20 jugak la..

Tiket dari Paddington ke St Pancras

Tiket dari Paddington ke St Pancras

paddington-station

Sampai di St Pancras, rakan saya Adila yang cantik jelita dah tunggu. Masa ni Dila further studies kat UK, Oyster card pun dia yang pinjamkan hehe.. Sempat lagi Dila belanja kami makan di Le Pain Quotidien.. Sedap betul waffle kat situ! Kata Dila, ni salah satu cafe kegemaran Kate Middleton

le-pain-quotidien-2

le-pain-quotidien

Lepas makan2 semua and big hugs for Dila, kami pun masuklah departure hall untuk Eurostar.. Tunggu saja announcement untuk menaiki train anda, no frills, mudah saja 🙂

eurostar-train

Eurostar akan membawa anda ke terowong dasar laut sepanjang 50.45km. Berikut petikan dari Wikepedia:-

“The Channel Tunnel (French: Le tunnel sous la Manche; also nicknamed and shortened to Chunnel) is a 50.45-kilometre (31.35 mi) rail tunnel linking Folkestone, Kent, in the United Kingdom, with Coquelles, Pas-de-Calais, near Calais in northern France, beneath the English Channel at the Strait of Dover”

Untuk informasi lanjut, boleh klik English Channel ni ye.

Jika anda seorang yang claustrophobic macam saya, mmg rasa “lemas” bila train masuk ke terowong. Rasa nak muntah, pening, tangan berpeluh, kaki berpeluh, semua ada.. huhu.. mmg berdoa cepat2lah keluar dari terowong ni.. Otak pun pikir macam2 sebab tau kita di bawah dasar laut kan.. Anak & suami boleh je tidur, tapi saya mmg terkebil2 sepanjang dalam terowong.. Allah aje la yang tau perasaan saya masa tu..

Bila nampak aje hujung terowong, mmg rasa lega, ALhamdullillah sangat2.. hehe

Kami sampai di Paris jam 530 petang, tapi sebab autumn, cuaca dah gelap macam pukul 8 malam. Kami bergegas keluar dari station untuk mencari hotel pulak.. Berhati2 ketika di station, ramai homeless yang akan pandang kita semacam je.. Pastu ramai juga pemandu teksi sapu yang akan ikut anda dan tanya mana anda nak pergi.. Just ignore @ senyum dan jalan je.

Paris Nord Train Station

Kami sudah menempah Altona Hotel, lebih kurang 20 minit perjalanan dari train station, tapi silap sebab tak print direction dari train station. Berpusing jugaklah mencari.. Alhamdulillah, jumpa, tapi kena jalan di lorong belakang.. Masa tu, bau hancing dan najis menyucuk2 lubang hidung.. Saya mmg dah rasa mual dan pikir – Is this really Paris? Pandang kiri kanan jalan, mmg kotor.. Rasa nak patah balik London je masa tu.. 🙁 Tapi kuatkan semangat, baru sikit je kan, maybe tempat lain bersih (nak sedapkan hati).

Usai check in, kami terus cari tempat makan.. Alhamdulillah, bawah Hotel Altona tu, ada kedai kebab. macam biasa, portion makanan kat kedai kebab mmg banyak, beli satu, boleh kongsi dua orang. Harga sepinggan dari 4-15E.

Lamb Grill Halal Food Paris

Halal Food Paris

Lepas makan, terus naik rehat. Nanti saya cerita pasal Hotel Altona ni ye..

Autumn in London – Tower of London & Tower Bridge

Assallammualaikum wbt

Happy New Year 2017!

Dah dua tahun dah cerita pi London ni tak habis2 haha!

Ok, Insya Allah, hari ni cerita penutup lawatan sepanjang ke London, sebab lepas tu kami menaiki Eurostar ke Paris pula.

Seperti yang saya ceritakan sebelum ni, kami buat kesilapan yang besar sebab pergi Harrods dulu.  Sepatutnya, pergi ke Tower Bridge dulu pada waktu pagi, kemudian barulah ke Harrods @ destinasi lain ye.

Kesilapan yang kedua, naik bas, so jalan jem yang amat! 🙁 Hampir sejam lebih dalam bas.  Namun, agak menarik kerana bas yang digunakan adalah bas yang antik, maka kami pun pujuklah hati dengan menikmati pemandangan dan details dalam bas tersebut.

Bus Antik ke Tower Bridge

Bus Antik ke Tower Bridge

around-tower-of-london

Bangunan di sekeliling Tower of London

Cuaca sudah agak gelap ketika kami tiba di Tower of London & Tower Bridge.  Maka kami pun bergegas nak ambil gambar Tower Bridge.  Macam biasa, tempat tumpuan pelancong kan, mmg sangat2 ramai orang, kena banyak bersabar dan cepat2 ambil gambar bila orang dah surut.

Untuk anda yang nak masuk ke Tower of London ni, berikut adalah admission fees:

Admission to Tower of London

Admission to Tower of London

#toweroflondon

Tower of London

Tower Bridge

Tower Bridge

the-shard-london

The Shard, the other side of London

london-bridge-2 london-bridge
the-other-side-of-london-2 the-other-side-of-london-3 the-other-side-of-london the-shard-london-2 the-shard-london-trip-2 the-shard-london-trip the-shard-london tower-of-london

london-tower

Tak banyak gambar yang dapat kami rakamkan sebab hari dah gelap 🙁

Mmg kecewa jugak la, tapi silap perancangan kami, so redha je la.. ada la hikmahNya kan hehe

So please keep this in mind, PERGI KE TOWER BRIDGE DAN TOWER OF LONDON PAGI2 SEBELUM KE TEMPAT LAIN.

NAIK TUBE KALAU NAK CEPAT SAMPAI.

Dengan lawatan ke Tower Bridge ni, maka berakhirlah kembara kami di London.

Kami naik bus juga utk balik ke rumah, bersiar2 dan makan di Bayswater sebelum balik utk packing ke Paris.. Memang rasa sedih, memang rasa tak puas, semoga ada rezeki lagi untuk menjejaki bumi London.. Amin <3 🙂