Monthly Archives: November 2016

Harrods

Autumn In London – Harrods of Knightsbridge

Assallammualaikum wbt

Harrods terkenal sebagai sebuah tempat membeli belah yang wajib dikunjungi di Kota London.  Saya mmg nak sangat ke Harrods ni sebab selalu tengok aje gambar bangunannya kan, teringin betul nak tengok bangunan ni dengan mata sendiri.

So, awal pagi kami mulakan dengan breakfast telur dan roti bakar aje.  Bila cuaca sejuk, kena pulak dengan roti bakar, mmg heaven la.. Makan apa pun jadik sedap bila cuaca sejuk dan perut lapar kan hehe..

Kami ke Harrods dengan menaiki bas.  Anda juga boleh menaiki tube untuk ke Harrods.

Saya syorkan anda refer kepada web rome2rio.com utk perjalanan, mudah dan anda boleh budget masa.. Berikut saya sertakan screen shot utk perjalanan dari Bayswater ke Knightsbridge.

bayswater-to-knightsbridge-by-bus

baywwater-to-knighstbridge

Kalau anda naik bus, bus akan berhenti betul2 depan Harrods.

Harrods Knightsbridge London Bus Station

Harrods Knightsbridge London Bus Station

Kalau naik tube pulak, kena jalan sikit.. tak jauh mana pun..

harrods-knightsbridge-london-tube-station-2 harrods-knightsbridge-london-tube-station-3 harrods-knightsbridge-london-tube-station

Stationnya pun cantik kan..

Bila dah sampai tu, mmg teruja la tengok Harrods.. Bukan nak shopping pun, cuma nak tengok Harrods depan mata haha..

Harrods

Harrods

harrods-knightsbridge-london-2

Bangunan di sekeliling Harrods ni pun cantik2 tau.. Masya Allah, macam mana la diorang ni buat bangunan dulu tanpa teknologi yang canggih kan?

knightsbridge-london-2 knightsbridge-london-3 knightsbridge-london-4 knightsbridge-london

Dah puas ambik dan tengok bangunan sekeliling, kami pun masuk window shopping.. pada yang mmg ada banyak duit tu, boleh la membeli belah barang2 berjenama kat sini.. kami tak belek harga pun, just masuk dan tengok2 je

kami cuma habiskan masa dalam setengah jam di toys section, melayan keterujaan anak saya tengok toys dan ambik gambar 🙂

harrods-knightsbridge-london-4 harrods-knightsbridge-london-5 harrods-knightsbridge-london-6 harrods-knightsbridge-london-7 harrods-knightsbridge-london-8 harrods-knightsbridge-london-9 harrods-knightsbridge-london-10

di luar Harrods ni, ada street perfomers.. time kami pi tu ada la seorang pemain bag pipe dan sorang lagi dok ukir anjing dari pasir.. nampak real anjingnya..

harrods-knightsbridge-london-12 harrods-knightsbridge-london-13

Dari sini, kami berjalan kaki ke Hyde Park untuk ke Tower Bridge, dan ini satu kesilapan besar untuk kami.. Nanti saya ceritakan kenapa ye..

xoxo

 

Autumn in London – Oxford Street

Assallammualaikum wbt

Kalau ke London, mesti ramai nak shopping kan? So salah satu tempat shopping heaven utk pelancong ialah di Oxford Street.

Waktu mula2 sampai tu, saya confius antara Oxford Street & Oxford Circus. Rupanya, Oxford Street tu ialah “shopping high street” di London, dan Oxford Circus pula ialah “intersection point” di antara Oxford Street & Regent Street.

Untuk lebih mudah, Oxford Circus ialah nama underground station sementara Oxford Street ialah tempat membeli belah.

Di Oxford Street ni, ada banyak kedai2 pakaian seperti Selfridges, Topshop, H&M, Primark and Forever 21. Primark tu – WAJIB pergi! baju budak2 super duper murah walaupun dah convert (masa saya pergi tu 1 pound = RM5.60). Baju tshirt kanak dijual serendah 1.50pound dan materialnya bagus.. Tu baru baju, belum lagi kasut, handbag, mmg kena baca Al Fatihah banyak2 sebelum masuk Primark ni hahaha

Untuk info yang lebih detail tentang shopping complex yang ada di Oxford Street, boleh refer di sini ye. Anda juga boleh download peta Oxford Street di sini.

Suasana malam di Oxford Street sangatlah cantik.. Kami cuma duduk2 saja di situ, people watching, menikmati lampu2 yang cantik dan menghirup sepuasnya angin malam..

Oxford Street ni siang sibuk, malam pun sibuk.. Dari sini, kami mengambil bus untuk turun di Bayswater dan balik ke apartment..

Enjoy the pics ya..

streets-of-london-2

streets-of-london-3

streets-of-london-4

streets-of-london-5

streets-of-london-6

 

 

streets-of-london

Autumn in London – Eye of London, Westminster Bridge & Leicester Square

Assallammualaikum wbt

Usai melawat Big Ben, saya sempat bergambar di atas Westminster Bridge, kemudian, kami menaiki bus untuk ke Leicester Square.

Westminster Bridge

Westminster Bridge

Untuk ke sana, kami perlu tukar dua bus, nanti saya check semula nombor bus. Kami perlu berhenti di Regent Street untuk menaiki bas kedua ke Leicester Square.

Di Regent Street ni, ada Hamley’s, kedai mainan yang terkenal di London. Ini sedikit info mengenai Hamleys (sumber dari Wikepedia):-

“Hamleys is the oldest and largest toy shop in the world and one of the world’s best-known retailers of toys. Founded by William Hamley as “Noahs Ark” in High Holborn, London, in 1760, it moved to its current site on Regent Street in 1881.”

regent-street-2

regent-street-3

Kami singgah sekejap saja di Hamleys sebab risau terlepas bas. Memang besar & best gila.. anak saya sampai tak nak keluar, kalau boleh nak tido dalam tu haha

Tujuan utama kami ke Leicester Square ialah untuk melawat M&M’s World. Masuk adalah percuma! Kalau anda penggemar coklat & ingin mendapatkan pakaian bertemakan M&Ms, silalah sediakan duit secukupnya sbb mmg rambang mata bila dah sampai sini. anda boleh check web M&Ms di sini sebelum pergi, so boleh la budget secukupnya ya..

Saya tengok di Leicester Square ini juga, ramai anak2 muda membuat pertunjukan tarian dan nyanyian secara percuma.. ala2 street performer gitu la.. Di sini juga ada IMAX, iaitu salah satu rangkaian panggung wayang di London. Masa kami di sana, cerita Bond sedang ditanyangkan.. tapi sebab takde budget, kami ambik gambar je la depan IMAX.

mms-world-leicester-square

mms-world-london-2

mms-world-london-4

mms-world-london-3

leicester-square

leicester-square-2

Usai melawat M&MS World dan berehat seketika di Leicester Square, kami balik ke apartment untuk solat & makan.

Sebelah petangnya, kami kembali semula ke Westminster, nak tengok London Eye & Big Ben di waktu malam.

Sebelah malam lagiiiii la sejuk.. Tapi gigih la redah kesejukan nak tengok London Eye dgn Wesminster di waktu malam kan.. Sempat la juga dengar jam Big Ben tu berbunyi.. memang teruja, selalu tengok dalam TV, kali ni dengar dengan telinga sendiri.. Rasa sebak, sebab rasa besarnya nikmat Allah bagi, sampai ke London Allah panjangkan rezeki saya..

london-eye

Insya Allah, akan saya sambung lagi bila ada rezeki & kelapangan waktu..

xoxo

Isteri Mangsa Pukul dan Dera – Ini Yang Perlu Anda Lakukan!

Assallammualaikum wbt

Saya terpanggil untuk berkongsi informasi ini berdasarkan kepada pengalaman ketika menjadi saksi untuk satu tuntutan fasakh.

Untuk posting ini, saya focus kepada fasakh disebabkan suami sering atau berterusan memukul dan mendera isteri yang tidak nusyuz kepada suami, dalam erti kata lain, isteri yang taat dan patuh kepada suami.
Untuk nasihat undang-undang syariah secara detail, saya bukan orang yang terbaik sebab saya tiada kelayakan Syariah, tapi saya nak kongsi APA YANG BOLEH ANDA LAKUKAN SEBAGAI MANGSA KEPADA KEGANASAN RUMAHTANGGA. Ini penting untuk anda “establish” kes fasakh kerana apabila anda menuntut fasakh, “burden of proof” adalah di atas bahu anda untuk membuktikan tanpa keraguan bahawa anda sebagai isteri, didera secara fizikal dan emosi oleh suami.

Seksyen 52, AKTA UNDANG-UNDANG KELUARGA ISLAM (WILAYAH-WILAYAH PERSEKUTUAN) 1984 menyatakan seperti berikut:
Seksyen 52. Perintah untuk membubarkan perkahwinan atau untuk fasakh

(1) Seseorang perempuan yang berkahwin mengikut Hukum Syarak adalah berhak mendapat suatu perintah untuk membubarkan perkahwinan atau untuk fasakh atas satu atau lebih daripada alasan yang berikut, iaitu—

(h) bahawa suami menganiayainya, iaitu, antara lain—

(i) lazim menyakiti atau menjadikan kehidupannya menderita disebabkan oleh kelakuan aniaya;

Berikut saya senaraikan perkara yang perlu anda lakukan setiap kali anda sebagai isteri, dipukul dan dimaki oleh suami:

fasakh

Kesemua bukti ini akan diminta oleh peguam yang mewakili anda untuk diberikan kepada Yang Arif Hakim pada hari perbicaraan. Ia juga memudahkan anda mengingati setiap insiden yang berlaku sebab semuanya ada bukti.

Saya dapati, ramai isteri mendiamkan saja kelakuan suami, biasanya kerana malu dan memikirkan anak-anak seandainya mereka bercerai. Selain itu, isteri merasakan suami berhak memukul isteri, dan semuanya berpunca kerana isteri gagal menjadi isteri yang terbaik.
Saya mohon supaya isteri yang mengalami kejadian seperti ini, supaya bangkit dan melawan. Anda bukan punching bag suami, bukan alas kaki suami, bukan sekadar tempat suami melempiaskan nafsu, Anda adalah amanah dan tanggungjawab suami, maka anda berhak dilayan dan dikasihi dengan sepenunya.

Kepada rakan2 yang tahu mengenai masalah keganasan rumahtangga ini, tolong jangan jadi MULUT BANGKAI dan pergi cerita dengan semua orang tentang masalah rakan anda itu. Mereka memilih anda kerana mereka percaya anda mampu membantu mereka.. Anda seharusnya menjadi penyokong dan pembantu kepada si isteri. Tolong dia catatkan setiap kejadian, berikan dia semangat dan sama2 cuba keluarkan dia dari masalah kganasan rumahtangga itu.

Semoga bermanfaat buat semua, u maybe a victim, u may know a victim, and you can save a life and a few innocent lives.. Thank you..

Travel?

Bila sebut pasal travel, orang ingat oversea je, padahal dalam negara sendiri pun kira travel jugak, banyak benda boleh belajar, banyak benda boleh tengok..

Best kan kalau boleh travel satu Malaysia, dari utara sampailah selatan.. Impiannya dengan caravan, tapi kalau naik keta pun ok dah..

Dari satu negeri ke satu negeri.. Tengok pantai, tengok budaya orang, tengok bangunan2 lama, rasa makanan kat negeri2 lain, belajar sejarah pasal negeri2 lain..

Malaysia ni tak kalah pemandangan, cuma cuaca tu je la panas lit2..

Melaka pun tak abis explore lagi ni hahaha.. Takpe, simpan impian dulu, mana tau satu hari nnt, ambik cuti panjang, dan dapat explore Malaysia dari Perlis sampailah ke Sabah, kan?

travel