Monthly Archives: December 2015

Autumn in London – Hyde Park

Assallammualaikum wbt

Saya selalu teringin nak merasai musim luruh.. Kagum melihat Allah menjadikan alamnya berwarna keemasan, merah, jingga dan coklat apabila tiba musim luruh. Selalu tengok gambar aje, Alhamdulillah, segala puji bagi Allah, kali ni dapat merasa sendiri musim luruh di London dan Paris.

Musim luruh ni, sejuk dan kadang kala anginnya kuat, so memang kena ada jacket dan bawaklah sarung tangan. Siangnya pendek.. Jam 4.30 petang dah macam jam 7 petang.. Tapi cuaca yang sejuk dan nyaman tu buat kami seronok berjalan-jalan.

Hari pertama sampai di London, 07/11, memang kami jet lag, 13 jam dalam kapal mmg buat badan saya rasa lembik.. haha.. So hari pertama, mmg berehat saja di apartment.. Lepas asar baru kami keluar berjalan-jalan di sekitar Bayswater. Macam saya cakap tadi, siangnya pendek, maka bila keluar selepas Asar, dah jadi macam keluar selepas Maghrib. Destinasi pertama, cari tempat makan.. Alhamdulillah, ada kedai orang Turki di Bayswater, jadi kami pesan seekor ayam dgn salad dan fries, harga 9.95 pound. Soft drink mahal ye di London, 1.50pound setin! Jadi kalau anda ke mana-mana, pastikan bawa air masak sendiri. Kalau menginap di hotel, beli air mineral dalam botol besar tu dan masukkan dalam botol kecil, memang save banyak kalau bawak air sendiri.

Hari kedua, kami menyusuri Bayswater dan menuju ke Hyde Park.. Masya Allah, cantiknya park ni.. Macam lukisan, kuning, jingga, merah, coklat, hijau, putih, memang tenang dok di sini.

Hyde Park ni adalah salah satu taman terbesar di London. Asalnya, ia adalah tempat kerabat diraja memburu, tetapi lama kelamaan, ia menjadi taman yang dibuka kepada orang awam.. Tupai dan burung merpati kat sini, gemuk2 belaka… Geram tengok, rasa nak picit sekor2.. Haiwan-haiwan ni juga sangat jinak, dah biasa agaknya tengok manusia di taman tu kan.. Ramai pelawat masa kami di Hyde Park ni, dan ramai yang berjogging.. Memang best la kalau dapat berjogging kat sini, pemandangan yang cantik, cuaca pun nyaman untuk beriadah.

Untuk sampai ke Hyde Park, anda boleh menaiki tube dan berhenti di station Bayswater. Keluar aje dari station tu, dah nampak Hyde Park.

Taman ini sesuai untuk anda yang sukakan alam semulajadi, nak berehat seketika, dan nak tengok bagaimana orang2 di sana menguruskan taman mereka. Memang cantik dan bersih.. Kalau musim panas dan musim bunga, boleh buat picnic di sini, bawa saja tikar, makanan dan minumam.. Pasti seronok dan tenang dengan hembusan angin dan pemandangan indah dari pepohon..

Saya tinggalkan anda melayan gambar2 kami di sana.. Maaf la sangat2, syok sendiri kami ni sebab berselfie sakan.. Haha.. Insya Allah akan saya update lagi informasi berkenaan Hyde Park ini..

Hyde park - pigeons

Hyde Park - Princess Diana

Hyde Park 1

Hyde park 2

Hyde park 3

Hyde Park 4

Hyde Park 5

Hyde Park 6

Hyde Park 7

Hyde Park 8

Hyde Park 9

Hyde Park 10

Hyde Park 11

Hyde park autumn leaves

Autumn In London – Oyster Card

Assallammualaikum wbt

Bestnya orang yang kerja di Selangor, cuti free hari ni.. Saya pulak dok Selangor, tapi kena kerja sebab opis kat KL.. huwaaa, bercinta betul nak bangun pagi2 tadi, jealous tengok suami dengan anak seronok golek2 atas katil sebab diorang cuti! Ini tidak adil! Haha..

Takpe, kita tepikan kecemburuan itu, kita sambung pasal pengangkutan di London. Sebut pasal pengangkutan, mesti semua dah terbayang tube underground di London. Ya, memang tepat sekali.. tapi buat pengetahuan anda, bus juga sangat sangat sangat efficient di London.

Sebelum kita cerita tentang bus, saya nak cerita pasal Oyster Card. Oyster Card ni WAJIB dibeli sebelum naik bus atau tube. Sekeping Oyster Card berharga 5 pound atau 3 pound. Kedua2 Oyster Card ni sama je, Cuma kalau anda beli yang 5 pound, boleh dipulangkan semula & anda akan dapat semula 5 pound anda. Saya tak beli masa di sana, sebab ada kawan yang baik hati pinjamkan 2 card untuk saya. Dari pembacaan, anda boleh pulangkan di mana-mana kaunter station underground untuk mendapatkan refund.

Oyster Card

Oyster Card ni boleh dibeli di mana-mana station underground. Jangan risau, staff underground sangatlah membantu, dan pembelian di machine ticket adalah sangat mudah. Masukkan duit dan beli Oyster Card, lepas tu kena top up. Oyster Card ni telah diprogramkan untuk memberikan penjimatan maksima kepada anda. Semasa pembelian di machine ticket tu, anda boleh pilih 1 day travel. Secara automatik, tak kira berapa kali pun anda touch tube / bus, perbelanjaan pengangkutan anda akan dihadkan kepada 9 pound sehari (nanti saya semak semula, tak berapa ingat sebab kawan tu dah tolong top upkan sebelum pinjamkan card).

Oyster Card 2

Oyster card ni boleh digunakan di pengangkutan berikut:-

Oyster Card

Untuk pembacaan lanjut, anda boleh rujuk di web ini – https://www.visitbritainshop.com/world/london-visitor-oyster-card/

Ok, sekarang nak cerita pasal bus. Saya memang salute la dengan bus di London ni, on time, bersih dan efficient. Anda cuma perlu satu map saja, di mana nombor bus dan tempat tarikan pelancong telah dinyatakan. Sepanjang berada di London, memang kami anak beranak naik bus aje, memang tak gunakan tube. Ada dua sebab utama kami hanya menggunakan bus:

1) Dapat lihat pemandangan dan bangunan sekitar London; dan
2) Mudah nak bawak naik stroller anak saya.

Bus merupakan cara yang paling mudah untuk anda mengelilingi kota London. Puas kami naik bus merah dua tingkat tu, memang seronok tengok bangunan-bangunan lama dan taman-taman di London, wah sana, wah sini, macam rusa masuk kampung saya dibuatnya hehehe.. Kalau naik Hop On Hop Off, sangatlah mahal, padahal lalu di tempat yang sama.. Cumanya mungkin lebih mudah sebab bus Hop On Hop Off tu akan terus pergi ke destinasi tarikan pelancong, manakala dengan bus biasa, anda perlu study map dan pastikan anda naik bus yang betul.

Saya ada map tempat2 menarik dan wajib dilawati di London yang ingin saya jual, tapi belum sempat ambil gambar. Nanti saya upload berserta harga. Dengan adanya map ni, anda tak perlu risau lagi, tak perlu buat research lagi, just tengok map, pastikan tempat apa yang anda nak pergi dan just naik bus, settle! Hehe

Bye for now, insya Allah to be continued soon..

Autumn In London – Tempat penginapan di London

Assallammualaikum wbt,

Salam Jumaat, penghulu segala hari, semoga semuanya sihat & ceria hendaknya hari ni.. Bulan lepas pada tarikh yang sama, kami sekeluarga dalam perjalanan ke Paris dengan Eurostar.. Saya ni kalau dah pergi satu2 tempat tu, terkenang2 sampai beberapa bulan hahaha.. Kawan2 pulak macam mana?

Ok, saya terus ke topic penginapan di London. Penginapan ni memang topic yang sangat penting kan, apa2 kita nak plan pun, mesti ada tempat penginapan dulu.

Sewaktu di London, kami menetap di The Colonnades. Kawasan ini “walking distance” ke Station Queensway dan Bayswater. Boleh juga naik bas ke Marble Arch dan tukar bas untuk ke mana-mana destinasi.

The Colonnades

The Colonnades ni memang kawasan perumahan, banyak café-café kecil, ada tempat membeli belah bernama Waitrose, sekolah dah sebagainya la. Yang paling saya suka, ada taman kecil untuk ambil angin sambil menikmati udara segar dan rimbunan pepohon yang indah.. Allah, memang rasa aman damai je duk sini. Rasa nak pindah terus la.. haha..

Colannades Little Park

Breakfast in London

Saya menyewa apartment di The Colannades ni, apartment syarikat, so untuk staf saja. TAPI, ada beberapa unit lain yang dibuka kepada orang luar, dan anda boleh rujuk di page Facebook ini https://www.facebook.com/London-Homestay-MY-872987106078341/?fref=ts

Saya rasa memang berbaloi menyewa apartment kalau anda datang dengan keluarga dan kawan-kawan yang ramai, sebab anda boleh masak, boleh basuh baju dan lebih selesa. Barang-barang segar seperti sayuran, telur, buah-buahan dan mkakanan laut memang murah (jangan convert harga ye). Secekak asparagus yang hijau menawan baru 1 pound, carrots yang telah dipotong anggaran 3 orang makan pun 1 pound. Buah pun sama, epal 10 biji 2 pound saja, strawberry satu bekas 2 pound, besar dan manis. Saya beli telur di Tesco dengan harga 1pound, besar dan fresh betul telurnya. Nanti saya upload gambarnya..

Di bangunan mengadap station tube Queensway dan Bayswater ni banyak hotel, tempat makan, kedai runcit seperti Tesco Express dan Sainsbury. Harga lebih kurang sama, tapi kalau rajin survey la dulu harga sebelum beli. Sayur dan buah kat dua2 tempat ni sangat fresh. Kedai makanan halal pun berderet di area Queensway dan Bayswater, so kalau tak nak masak, sediakan duit je la untuk makan. Ada banyak kedai kebab dan kedai orang Malaysia di area ini, bangga melihat kejayaan orang kita di perantauan ? Harga makanan pula bermula dari 3-30pound.

Ok, kalau nak cari hotel @ apartment, saya memang guna booking.com saja. Anda masukkan keyword Bayswater atau Queensway, either one boleh sebab tempat ni berdekatan aje. Kalau nak cari di Hyde Park pun boleh, sebab hotel di area Hyde Park actually belakang blok Bayswater dan Queensway ni.. So memang accessible by foot. Bus stand pun ada, kalau tak nak naik tube, boleh terus naik bus, tapi kena ada Oyster card, nanti saya cerita di posting mengenai pengangkutan.

Sehingga bertemu lagi di posting akan datang, Insya Allah ?

Cuti-Cuti Malaysia – Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur

Assallammualaikum wbt,

Rakan-rakan pembaca yang dihormati, cuti sekolah datang lagi, dan pastinya anak2 merengek nak pergi jalan-jalan, kan?

Ada ibu bapa yang tak ada idea nak pergi ke mana, da nada yang pening memikir nak memandu ke tempat-tempat menarik sekitar Kuala Lumpur untuk bawa anak-anak bercuti.. Dengan jalan yang jem, nak cari parking, nak bayar parking lagik.. arggghhh, jadik stress kan? Jadi apa kata anda cuba naik Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur saja?

Hop On Hop Off Bus (HoHo Bus) ni memang terdapat di mana-mana Bandar besar di seluruh dunia, dari London ke Paris, Amsterdam ke Belgium, India dan banyak tempat lagi. Saya pernah menaiki HoHo di Paris, yang akan saya ceritakan kemudian. Dari situ, timbul juga keinginan untuk merasa HoHo di tempat sendiri. Jadi, saya masuk ke laman web HoHo KL

Nasib saya baik, ketika itu ada tiket promosi RM5.00 saja seorang untuk HoHo KL, dan tarikh akhir ialah pada 29 November, 2015 (harga biasa bagi warganegara ialah RM19.00 seorang). Saya terus daftarkan nama sendiri, suami & anak. Selang beberapa minit, saya mendapat notifikasi yang pendaftaran telah berjaya! Saya Cuma perlu cetak pendaftaran dan tunjukkan kepada petugas.

Anda boleh tengok harga tiket / promosi di sini

Hari yang ditunggu pun tiba, kami naik train dari Kelana Jaya dan turun di KL Sentral. Dari sana, kami menunggu HoHo KL di pintu perlepasan. Mudah saja nak cari, dari exit putra LRT, anda akan nampak tangga / escalator di belah kiri anda. Terus naik ke atas dan keluar di pintu hadapan.

Kami menunggu kira-kira 15 minit sebelum HoHo KL sampai. Ada petugas di situ, jadi anda boleh terus bayar kepada petugas itu dan terus naik bas.

HoHo Bus ini adalah bus dua tingkat, macam dalam gambar. Jadi anda boleh pilih untuk duduk di bawah, di atas dek terbuka atau di dalam dek berhawa dingin. Kami memilih dek berhawa dingin, tapi ramai je mat saleh dok di luar.. Macam mana la diorang tahan cuaca menyengat tu.. Haha

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur

Tiket HoHo KL ini, sah untuk 24jam. Maknanya, kalau anda naik pukul 9.00 pagi, ia valid sehingga jam 9 pagi esoknya. Bus terakhir ialah pada jam 7.00 petang, dari semua lokasi (ini informasi yang diberikan oleh pemandu dan petugas). Saya cadangkan anda naik pagi, sebab pada waktu petang, HoHo tersebut penuh, sehingga terpaksa berdiri ? tu yang tak berapa nak best..

Harga bagi warganegara ialah RM19.00. Tapi saya dapat harga promosi RM5.00 sahaja.

Harga bagi warganegara ialah RM19.00. Tapi saya dapat harga promosi RM5.00 sahaja.

Ada 24 perhentian HoHo KL ini, dan anda boleh naik dan turun sesuka hati anda, asalkan ia dalam tempoh 24 jam. Bas yang seterusnya tiba setiap 20 – 30 minit , bergantung kepada keadaan trafik.. Masa saya naik, bus tiba dalam tempoh 20 minit.

Dari KL Sentral, kami pusing satu KL dan melalui berbagai tempat tarikan pelancong di KL. Kami mmg merancang untuk tidak turun di mana-mana perhentian pada mulanya, tapi akhirnya membuat keputusan untuk turun di istana Negara, Jalan Duta.

Satu pusingan penuh mengambil masa 2 jam 35 minit (mungkin kerana trafik ok, jika tidak, jangkakan kelewatan). Pemandu akan membuat pengumuman setiap kali sampai di perhentian. Informasi mengenai tempat-tempat yang dilalui hanya dalam Bahasa Inggeris sahaja, dan anda boleh dengar menerusi pembesar suara yang dipasang di dalam bas.

Kita tengok dulu gambar2 yang dirakamkan sepanjang perjalanan 🙂

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Istana Negara 2

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Istana Negara

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Kompleks Kraf 2

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Buildings in KL

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Bukit Bintang

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Ibu Pejabat Polis Bukit Aman

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Kompleks Kraf

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Louis Voutton Bkt Bintang

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Malaysia Tourism Centre

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Masjid Negara 3

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Masjid Negara

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Pavilion 2

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Pavilion 3

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Pavilion

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Perpustakaan Negara

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Saloma Bistro

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Taman Burung 2

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Taman Burung 3

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Tokong

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Welcome to Kuala Lumpur 2

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Welcome to Kuala Lumpur 3

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Welcome to Kuala Lumpur 4

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur - Welcome to Kuala Lumpur

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur 2

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur- KLCC

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur- KTM

Hop On Hop Off Bus Kuala Lumpur- Suria KLCC

Secara jujurnya, memang mudah kalau naik HoHo KL ni untuk pergi ke destinasi menarik di Kuala Lumpur. Namun demikian, cuaca kita yang agak panas, boleh menyebabkan anda sakit kepala kalau berada di dek terbuka. Tapi jangan risau, ada bahagaian bertutup dengan air cond dalam bas HoHo ni.

Untuk pengetahuan anda, di hentian Menara Kuala Lumpur, bus cuma berhenti di bawah, anda perlu naik dengan berjalan kaki @ menaiki teksi. Di kawasan Taman Burung, Taman Orkid dan sebagainya, jaraknya juga agak jauh, sedikit sukar dan penat jika membawa anak-anak kecil, yang pastinya merengek kepanasan dan keletihan.  So pastikan bawak stroller, pakai kasut yang bersesuaian, bawak air masak dan enjoy the walk!

Jika anda betul-betul ingin melawat semua tempat yang dilalui oleh HoHo KL, ini memang option terbaik, tapi kalau setakat nak pergi KLCC, Pavilion, lebih baik naik train sahaja…

Overall, it was a good experience, it was fun! 

Anda boleh ke page Facebook Hoho KL untuk informasi terkini dan promosi2 menarik dari mereka..

Jika perlukan apa2 informasi mengenai HoHo KL ini, boleh tinggalkan pertanyaan di bahagian komen ye.. Salam sayang 🙂

Pelawat menemui web ini melalui carian:

bus cuti cuti malaysia,gambar kompleks kraf kuala lumpur