Monthly Archives: November 2015

Autumn in London – Hello Heathrow!

Assallammualaikum wbt

Catatan Hari Pertama di London, 7hb November, 2015.

Hati berdebar kencang ketika melangkah masuk ke dalam airbus A380. MH 002 berlepas tepat jam 1130 malam, 6hb November 2015, membawa kami semua ke Heathrow International Airport.

Penerbangan lancar, cuma sekali dua saya terasa gegaran.. Kata suami saya, sebenarnya ada banyak gegaran teruk, tapi saya dah berdengkur, tak sedar apa2.. haha.. Lebih baik begitu, jika tidak, pasti saya trauma sepanjang perjalanan.

A380 KUALA LUMPUR LONDON

A380 KUALA LUMPUR LONDON

Tepat jam 530 pagi waktu London, kami mendarat dengan selamat. Penerbangan yang diketuai oleh Kapten Yusri dan anak2 kapal memang superb, pendaratan sangat smooth dan steady.. Tau2 aje dah atas landasan dan dah keluar melalui Terminal 4. Kami sempat la ambil 2-3 dua tiga keping gambar sebelum menuju ke arrival halL untuk pemeriksaan imigresen dan mengambil beg.

Welcome to Heathrow 2

Welcome to Heathrow

Kami sangkakan Heathrow International Airport ni mesti best gila, Heathrow kot! Tapi sangat mengecewakan.. KLIA tu, beratus kali best tau.. Tak ada kedai2 perfume, tak ada kedai cenderamata, yang ada cuma beberapa café aje.. Mungkin kedai-kedai dan café tersebut ada di bahagian departure.. Kami balik melalui Paris, so tak tau la macam mana keadaan di departure hall Heathrow.

Selepas mengambil bahasi, kami sempat la keluar dari airport, nak ambik angin katanya.. sekali, ambik kau, angin sejuk mencengkam tulang! Haha.. Terus kami masuk balik, cari café dan beli air panas secawan.. haha.. Kemudian, kami cari Heathrow Connect untuk ke Kota London.

Ok, ada 4 option utk anda ke Kota London dari Heathrow.

1. Heathrow Express
2. Heathrow Connect
3. Underground Tube
4. Bus

Kami memilih Heathrow Connect, sebab affordable dan mengambil masa kira-kira setengah jam sahaja untuk ke Kota London.

Heathrow Connect ni, macam ERL Express dgn ERL Transit je. Buat pengetahuan anda semua, Heathrow Express tu berharga 22pound satu hala, menjadikannya tambang keretapi termahal di dunia!

Heahrow Connect

Untuk anda yang ingin lebih budget, boleh menaiki Underground Tube atau bus.

Ok, sampai sini dulu, nnt kita sambung lagi ye.. Insya Allah ..

Hello London, Bonjour Paris!

Assallammualaikum wbt

Rakan-rakan pembaca yang dihormati, Alhamdulillah, saya selamat sampai ke London dan Paris dan berada di sana dari 7hb November sehingga 15hb November, 2015

Saya mmg sangat nervous dgn perjalanan kali ini kerana sudah dua tahun tidak menaiki kapal terbang, dek kerana fobia dengan insiden MH 370 dan MH17.. Saya cuma mampu berdoa dan berserah sebulatnya kepada Allah agar perjalanan ini selamat dari segala bahaya dan malapetaka. Penerbangan pergi ke London berjalan lancar, cuma sedikit saja gegaran, tapi bila balik dari Paris, masya Allah, kami menghadapi turbulence hampir 4 jam. Sangat menakutkan dan saya tidak henti2 berdoa agar perjalanan selamat.. Ketika kapal bergegar dengan teruk, fikiran saya mula melayang ke insiden2 buruk yang menimpa MAS & Air Asia sebelum ini, masya Allah, ketakutan saya sudah di tahap maksima ketika itu.. saya rasakan sangat lama berada di dalam kapal dan terasa ingin keluar dari kapal terbang ketika itu juga.. Huhu.. Alhamdulillah, kami selamat mendarat, tapi getar dan debar di hati masih ada sampai ketika ini..

Yang keduanya ialah research yang sangatlah cetek dan tidak selengkap percutian yang pernah saya lakukan sebelum ini, disebabkan oleh kekangan masa.. kami mmg bergantung sepenuhnya kepada Trip Advisor dan map di London, serta pertolongan dari seorang sahabat di London, untuk membantu dalam perancangan percutian kali ini.. Tema perjalanan kali ini ialah “Selagi boleh melangkah, kita redah” hahaha.. Memang kami berjalan kaki bukan main jauh lagi tau, sampai sakit2 kaki, dan bergantung sepenuhnya kepada bas semasa di London, dan HoHo semasa di Paris.

Untuk percutian kali ini, memang saya dan suami menggunakan sehabis baik benefits dari syarikat masing2. Tiket penerbangan percuma dari MAS, kami bayar RM75 seorang saja utk airport tax di Heathrow dan RM289 saja untuk airport tax Charles De Guile, Paris. Saya sewa apartment dua bilik dari syarikat tempat saya bekerja dgn harga RM300 sehari dan tambang Eurostar dari kota London ke Paris dengan harga 29.50pound sehala untuk seorang. Alhamdulillah.. Sejujurnya, kalau tak dapat semua benefits ni, memang tak akan sampai la saya di London & Paris. Dengan matawang yang menggila tingginya sekarang ni, semua kemudahan yang syarikat bagi mmg sangat2 membantu kami untuk berjimat. Ada dapur untuk memasak dan mesin cuci baju di apartment tersebut, jadi saya membawa pakaian yang minimal kerana boleh membasuh baju di sana. Makanan wajib iaitu magee sememangnya dah masuk dalam beg haha.. Kami cuma beli telur, sayur, buah-buahan dan makan kebab di sana. Sebelum berjalan2 tu kami akan masak dulu, makan dan mula berjalan.

Perjalanan kali ini, sangat membuka minda dan sangat memberi kesan terhadap diri saya, kerana saya berada di Paris ketika kejadian letupan dan tembakan pada Jumaat, 13hb November yang lalu.

Doakan saya sihat dan mempunyai masa yang mencukupi untuk berkongsi cerita dan catatan perjalanan sepanjang berada di London & Paris, Insya Allah..

Salam sayang..

Big Ben London View

 

champs-eleysees-paris