Monthly Archives: November 2013

Floating Market, Hatyai – Update as @ 3hb November 2013

Assallammualaikum wbt

Buat para sahabat & pembaca yang dikasihi sekalian, sukacita ingin saya maklumkan di sini, jambatan yang menghubungkan tempat meletak kereta dengan Floating Market sedang mengalami pengubahsuaian dan saya tak tahu pula berapa lama tempoh masa pengubahsuaian tersebut.  Buat sementara waktu, para pelancong perlu menggunakan jambatan kayu seperti di dalam gambar. Gambar di ambil ketika saya & keluarga mengunjungi Floating Market tersebut pada 3/11/2013.


Floating Market 2013

 

Floating Market 2013 c

 

Floating Market a

 

Ini adalah gambar jambatan asal yang diambil pada 03hb Februari, 2013, sebelum dirobohkan.

Jambatan Floating Market

 

 

Musim hujan menyebabkan jalan menuju ke jambatan kayu tersebut sangat licin dan lecak…  Jambatan kayu tersebut juga agak tidak stabil, bergegar2 ketika kami melintasi jambatan tersebut, agak mendebarkan juga walaupun jambatannya pendek.. haha..

Ingin saya kongsikan sedikit tips untuk para pelancong dari Malaysia yang nak ke Hatyai sepanjang cuti sekolah ini:-

1)  Sentiasa bawa payung @ baju hujan sebab kebiasaannya hujan lebat pada waktu petang

2)  Pakai kasut sports @ kasut bertutup yang sesuai kerana jalan sangat lecak dan licin, kalau pakai selipar habis kotor kaki dengan tanah merah.. 

3)  Kawasan makan di hadapan Floating Market sangattttttttttttt sesak dengan para pelancong, perlu banyak kesabaran dan berhati-hati kerana bimbang ada penyeluk saku dan makanan tertumpah ke atas baju anda dek kerana kesesakan dan orang yang berasak2.

Kunjungan kali kedua ini tidak sehebat yang pertama, mungkin kerana faktor cuaca + pelacong yang terlalu ramai.. Jadi saya harap anda rancang masa lawatan anda sebaiknya, dan sediakan payung sebelum hujan, amat penting jika tidak mahu basah kuyup ketika menikmati juadah di Floating Market.  Selamat melancong!

 

 

 

 

 

Tandas Oh Tandas

Assallammualaikum wbt

The Malay Mail hari ini melaporkan Kerajaan memperuntukkan RM2.5juta untuk mempebaiki semua tandas di Malaysia sempene Tahun Melawat Malaysia 2014.  peruntukan ini dibuat setelah mendapat banyak aduan daripada para pelancong mengenai kebersihan tandas di Malaysia..

Photo1874 (640x448)

Hurm.. Rasanya tak perlu tunggu komen dari pelancong asing untuk membuat perubahan pada tandas2 di Malaysia.. Isu kebersihan tandas ni dah lama sangat berlaku dan saya pernah menulis mengenainya di posting ini dalam tahun 2010 –http://ayufatarina.com/tandas-oh-tandas

Iye, mungkin bukan semua tandas kat Malaysia ni kotor, tapi majority tandas di Malaysia memang tahap “sedih”.. Kalau berbayar pun, tak tentu lagi bersih..  Saya sebagai orang tempatan pun kadang2 mual nak masuk tandas awam, nak melepaskan hajat pun tak jadi disebabkan terlalu kotor + berbau.. Geli tengok tisu & najis merata2, kalau “nasib baik” boleh jumpa pad yang masih “segar” lagi ditinggalkan begitu aje dalam tandas tu… Mungkin para menteri perlu turun dan melihat sendiri “keindahan” tandas2 di Malaysia ni, instead of tengok laporan & komplen bertulis aje.. Namun demikian, tandas2 di Malaysia bukan sahaja perlu diperbaiki, tapi MENTALITI & SIKAP rakyat Malaysia juga perlu berubah selaras dengan “upgrading” tandas2 tersebut.. Kalau di rumah kita boleh jaga kebersihan tandas, pastinya kat luar pun kita boleh buat benda yang sama.. bukan susah nak flush, buang tisu + pastikan tandas bersih sebelum keluar, kan? Tapi kalau tandas di rumah pun memang macam tandas awam, kotor + jijik, then I reserve my comments.. hehe

Saya ingin berkongsi pengalaman saya menggunakan tandas di Amsterdam, Belgium + Istanbul – secara jujur tandas2 yang saya masuki di sana SANGAT BERSIH! Mungkin nasib saya baik sebab tandas2 yang saya masuk tu adalah tandas2 di kawasan tarikan pelancongan, tapi memang saya puji kebersihan tandas di sana.. Tisu dibuang di tong sampah, tiada grafiti pada dinding2 tandas, tiada kata2 lucah, owh ya mungkin cuma saya “bernasib baik”, tapi bukankah sewajarnya tandas di tempat tarikan utama pelancongan di mana2 pun dijaga rapi & bersih? Mungkin En Khairul Abdullah boleh berkongsi mengenai tandas2 di Frankfurt, German + Saudara Afif juga boleh berkongsi pengalaman beliau menggunakan tandas sepanjang pengembaraan beliau di Europe, kan? Pasti ramai yang tertarik nak membaca tentang pengurusan tandas di tempat lain serata dunia..

Saya pasti, ada yang akan comdemn posting ni dan berkata – syukurlah negara kita masih punyai tandas yang sempurna, bukan macam India, Afrika, bla2, kencing berak merata2.. .. Ingin saya tegaskan di sini, saya bukan tidak bersyukur, syukur sangat2, tapi bersyukur saja tidak cukup untuk memastikan tandas itu sentiasa bersih + wangi, kena ubah attitude dan mentality kita semua.. orang selalu pikir, ah lantaklah, nanti ada orang bersihkan tandas ni.. tapi kita lupa duit bina tandas tu adalah dari tax yang kita bayar setiap tahun.. so wajarlah kita sama2 menjaga kebersihan tandas2 tu semua bersama2.

Saya amat berharap semoga peruntukan RM2.4juta itu digunakan sebaik2nya bukan saja untuk “upgrade” tandas, malah juga untuk “maintenance” tandas2 tersebut selepas dibaik pulih.. Tak guna upgrade tandas berjuta2, tapi lepas setahun, tandas tu tak terjaga + menjadi kotor semula.. Semoga para pelancong akan balik ke negara masing2 dan kata – ITS NOT ONLY THE SCENERY, THE HISTORY, THE PEOPLE, BUT THE TOILETS IN MALAYSIA ARE VERY CLEAN, I LOVE IT!! Boleh gitu? hehe

Kejujuran Adalah Polisi Yang Terbaik

Assallammualaikum wbt

Ini adalah work station saya.. ye, sangat terbuka, even kalau anda mengunyah keropok, semua orang dalam department boleh dengar.. pendek kata, Say No Evil, Do No Evil, See No Evil.. Kiri Kanan Depan Belakang, semua orang boleh lihat apa yang anda buat.. Ada pro & ada kontranya..

Photo1843

 

Bagi orang yang sangat mementingkan privasi seperti saya, konsep terbuka begini amat merimaskan, nak bercakap dengan client pun payah, sebab semua orang akan dengar.. dah la opis ni senyap sunyi, buat apa aje pun mesti berdengung macam dalam gua.. Tapi, being positive, saya cuba “embrace the spirit, as per the message from our CEO.. ”

Pesanan dari CEO –

Jika anda melawat Menara XX anda boleh melihat bahawa bangunan tersebut dibina dengan megahnya daripada besi dan kaca. Dengan seni bina yang unik, menara tersebut nyata berbeza daripada pencakar-pencakar langit lain di ibu kota. Begitu juga, pejabat-pejabat XX dan bilik-bilik mesyuarat di dalam menara itu juga dibina menggunakan kaca dan anda boleh melihat rakan-rakan kita bekerja dan mengadakan perbincangan.

Konsep terbuka ini mencerminkan ketelusan yang kita mahu untuk organisasi kita terutamanya dalam cara kita menjalankan perniagaan. Ini termasuk komunikasi terbuka, kejujuran dan integriti. Komunikasi terbuka bermakna ia bukan dari satu arah sahaja, kita semua perlu bersedia untuk memberi pandangan dan mendengar pada masa yang sama. Maka itu, marilah kita bersikap jujur antara satu sama lain. Saya percaya kejujuran adalah polisi yang terbaikdan ia juga akan memastikan bahawa kita melaksanakan tugas kita dengan integriti.

 

Photo1844

 

Maka, saya perlu tabah menghadapi segala ujian ini.. haha.. (p/s otak saya sedang serabut, jadi maafkanlah posting yang bukan2 dari saya ni ye.. hahah)