Monthly Archives: August 2013

Pergi Tak Kembali – Al Fatihah untuk Allahyarham Shapii Ahmad, Tok Wan yang dikasihi..

Assallammualaikum,

Di kala semua orang bersedia menyambut kemerdekaan, kami kehilangan Tok Wan yang sangat dikasihi dan disayangi, ketua keluarga. pahlawan & hero di hati kami jam 615 pagi setelah 2 minggu terlantar di hospital.. Allahyarham pergi dengan tenang, dengan senyum terukir di bibirnya di kala usia mencecah 86 tahun.. Jenazah selamat dikebumikan selepas zohor di Kuala Sanglang, Perlis..Tak sangka, ini Ramadhan & Syawal terakhir bersama-sama arwah.. Syukur kami sempat berjumpa Allahyarham selama 3 hari pada mingu yang lalu, sempat menemankan beliau, memegang & mengusap tangan & kaki serta mencium wajah & dahi beliau untuk kali terakhir.. Masih terbayang2 pandangan matanya menyoroti langkah kami keluar dari wad hospital.. Sebak sangat rasa di hati ni..

Semoga Allah mencucuri rahmat & sejahtera ke atas Tok Wan, semoga di ampunkan segala dosa2nya, dijauhi dari azab kubur & seksaan api neraka dan dijadikan tetamu di taman-taman syurgaNya.. We will deeply miss u Tok Wan.. Al Fatihah..

p/s: cant’t write much, it hurts so much each to remember all the good times we had together with him.. 🙁

 

Wan

FAREWELL GLOMACIANS, ITS TIME TO SAY GOODBYE!

Tak boleh nak berkata2, mood sebak lagi lepas bersalam2an & bermaafan dengan kawan2 di Glomac.. isk isk isk..

 

“Assallammualaikum wbt & Hi Glomacians,

 Dear all,

 I was welcomed in the arms of Glomac on 01st of April, 2009.  After 4 years 4 months of ups & downs, tears & cheers, success and demotivation, love and friendship, its time for me to bid my farewells. Time has come for me to say goodbye as I enter a new path for a new venture or perhaps “adventure”..

 In conjunction with the spirit of Eid Mubarak, I would like to wish everybody Selamat Hari Raya Aidilfitri and I take this opportunity to express my sincere apologies for any of my words or actions that may have offended any of you, I have never meant to hurt your feelings.. I hope that past disagreements could be forgotten and let bygones be bygones. Maaf Zahir & Batin J

 The knowledge, experience & friendship that I’ve acquired during my tenure with Glomac is priceless. It has shaped me into a stronger person with dignity, pride & wisdom.  Thank you friends, for all the support & lending me a shoulder to cry on when things get rocky and tough.. 

 I hope that our path will cross again someday.. My sincere thanks and well wishes to all of you and I wish you the best in everything that you pursue in life.

 Till we meet again, thank you for everything J

 

Wasalam.”Photo1680

Thank you & Best regards,

 

Ayu Fatarina

Legal Executive

 

GLOMAC BERHAD

Level 15  Menara Glomac .

Glomac Damansara . Jalan Damansara

60000 Kuala Lumpur . Malaysia .

 

 

Selamat Hari Raya Aidilfitri 1434H

Assallammualaikum wbt

Esok Insya-Allah semua umat Islam di Malaysia akan menyambut Aidilfitri..   Sejak Sabtu yang lalu, ramai yang dah pulang ke kampung untuk beraya bersama keluarga.. Kami sekeluarga akan bertolak ke Perlis hari ini, Insya-Allah jam 2.00 petang.. Tak tau la macam mana keadaan jalanraya, tapi jem atau pun tidak, kena redah jugak sampai la tiba ke rumah mertua di Padang Besar.. Doakan kami selamat sampai ye..

Di kesempatan ini, saya menyusun 10 jari memohon kemaafan seandainya penulisan saya selama ini mengguris perasaan anda semua tanpa saya sedari.. Saya hanya insan bisa yang tidak lari dari melakukan kesilapan.. Maaf zahir & batin ye…!  Terima kasih kepada semua pembaca, bloggers dan pengomen tegar – Cik Jarimanis yang tak jemu2 memberi sokongan 🙂  Saya amat menghargai lawatan dan masa yang anda luangkan untuk membaca posting2 saya.. Saaaaayangggggggggg anda banyak2!!

Semoga anda semua selamat balik ke kampung dan selamat pulang semula ke ibu kota atau destinasi masing.. Ingat, pandu dengan cermat, ingatlah orang yang tersayang!

Selamat Hari Rayaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!

 

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2013

Cuti-cuti Malaysia – Muzeum Tentera Darat, Port Dickson.

Assallammualaikum wbt

Nampaknya ramai dah warga kota yang dah memulakan perjalanan balik ke kampung.. Semoga semuanya selamat sampai di rumah ibu dan ayah masing2 ye.. Saya & keluarga akan bertolak ke Perlis selepas kerja esok, Insya-Allah cadangnya cam 2 petang bertolak dari Shah Alam.. Dari pengalam sebelum ini, kalau bertolak sehari sebelum raya, jalan memang clear.. tapi tak tau la tahun ni macam mana pulak.. Tawaqal aje la yek.. hehe

Kalau ada yang balik ke Selatan dan cuti lama, apa kata melawat ke Muzeum Tentera Darat di Port Dickson.. Ni kalau cuti lama la kan dan ada banyak masa terluang, kang ada pulak yang kata – “ada ke patut raya2 suruh lawat muzeum.. aje gila! huhu

Kami melawat muzeum ni pada 22hb June, 2013.  Sebenarnya ia satu percutian keluarga, kami menginap di Bayu Beach Resort selama sehari je, pastu checkout.  Masa ni nasib tak menyebelahi kami sebab negara sedang dilanda jerebu teruk.. Tapi sebab dah book & janji dengan adik2, kami pergi jugak la ke PD, tapi tak fun sangat la kan sebab cuaca tak bagus 🙁

Bayu beach resort PD Bayu beach resort PD 2

Ok, dari Bayu Beach Resort ni, anda boleh sampai ke Muzeum Tentera Darat ni dalam masa lebih kurang 10 minit.. Ada signboard sepajang perjalanan, so Insya -Allah anda tidak akan sesat.. Pada saya, ini satu muzeum yang wajib dilawati.. Sedikit sebanyak kita dapat tahu sejarah ketenteraan Tanah Melayu & pembentukan ketenteraan kita.  Muzeum ni tidak ada caj masuk – PERCUMA! So anda boleh la menghabiskan masa selama mana yang anda inginkan, tapi sebelum waktu tutup la kan.. haha.. Orang2 yang cintakan sejarah pasti suka tempat ni sebab banyak khazanah lama & informasi diberikan di sini.. Ok baca sikit informasi pasal Muzeum Tentera Darat ni ok..


Sejarah Muzeum Tentera Darat

Sejarah Tentera Darat

Kapalterbang besar ni menyambut kedatangan anda di hadapan Muzeum.

Kapalterbang besar ni menyambut kedatangan anda di hadapan Muzeum.

 

Selamat Datang ke Muzeum Tentera Darat

Selamat Datang ke Muzeum Tentera Darat

 

Ini bangunan Muzeum tu. Asalnya ialah sebuah banglo.

Ini bangunan Muzeum tu.
Asalnya ialah sebuah banglo.

 

Berikut antara gambar2 kereta kebal di bahagian hadapan menuju ke muzeum..

Kereta Kebal Muzeum Tentera Darat 3

Kereta Kebal Muzeum Tentera Darat 1

Kereta Kebal Muzeum Tentera Darat 2Muzeum Tentera Darat 3

Gambar hadapan Muzeum Tentera Darat

Plak Perasmian Muzeum Tentera Darat

Plak Perasmian Muzeum Tentera Darat

 

Projek Muzeum Tentera DaratMuzeum ni terbahagi kepada beberapa seksyen @ bilik mengikut era @ zaman masing2.. sebelum masuk anda akan nampak petunjuk ni.. baca dulu so anda dapat masuk mengikut turutan, takder la tiba2 dari Era British melompat ke Era Kesultanan Melaka kan.. haha

Petunjuk di Muzeum Tentera Darat

 

Ok, section pertama yang anda akan jumpa ialah Era Kesultanan Melaka.  Basically kat sini sejarah awal kesultanan melaka aje la.. Kita tengok gambar2 ye…

Era Kesultanan Melaka

Era Kesultanan Melaka@ Muzeum tentera darat
Era Kesultanan Melaka@ Muzeum tentera darat 2

 

 

Era Portugis dan Belanda Pakaian Tentera Portugis Pakain Tentera Belanda Gambar Pistol Era Portugis dan Belanda Gambar Pistol Era Portugis dan Belanda 2 Pistol Belanda

Era Bristish di Tanah melayu

Era British di Tanah Melayu @ Muzeum Tentera Darat

Mesin Taip + Peti Nyanyi Zaman British Mesin Pencetak Zaman British Kamera British @ Muzeum tentera darat Arca Pahlawan Tanah Melayu di Era Pemerintahan BritishEra British ni agak menarik sebab diletakkan arca2 pahlawan2 yang menentang British pada masa dahulu.. Berdiri bulu roma masa kat dalam section ni, tak tau la kenapa.. Mungkin dapat merasai “semangat” mereka ketika menentang penjajah dahulu.. Al Fatihah buat pahlawan2 ini..

Kat bawah ni pulak Bendara Union Jack pertama yang dikibarkan di Tanah Melayu..

The 1st Union Jack The 1st Union Jack in Tanah Melayu

Saya tak ambik gambar pulak dalam dua Era ni, tak tau nape.. Tapi saya ingat di sini ada gambar Allahyarham Leftenan Adnan, baju Allahyarham, sijil2 & file2 yang mengandungi porfolio askar-askar Tanah Melayu dahulu, poster dan macam2 lagi.. Menitik air mata tengok gambar Allahyarham Leftenan Adnan.. dulu masa kat sekolah ada satu rencana khas mengenai Allahyarham dalam buku teks, ingat tak?  Al Fatihah, semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh Allahyarham.. 🙁

Petunjuk di Muzeum Tentera Darat 3

Di bahagian tepi muzeum ada beberapa kereta kebal & motor lama.. Semuanya masih dalam keadaan baik 🙂

Koleksi Motor Lama di Muzeum Tentera Darat Kereta Kebal Muzeum Tentera Darat 4 Kereta Kebal Muzeum Tentera Darat 5 Kereta Kebal Muzeum Tentera Darat 6

Ni kalau jadik askar, orang tak jadik perang muka comel sangat.. hahaha

Ni kalau jadik askar, orang tak jadik perang
muka comel sangat.. hahaha

Kereta Kebal Muzeum Tentera Darat 8 Kereta Kebal Muzeum Tentera Darat 9 Kereta Kebal Muzeum Tentera Darat 10

Dari beberapa Era ni, anda akan “dibawa” ke Terowong PKM.. Adoi, saya memang claustrophobic, rasa suffocated sangat dalam ni.. Rasa nak muntah semua ada la.. Macam mana la Tentera Jepun dulu2 boleh duduk lama2 dalam ni ye.. Tengok gambar pun saya rasa sesak nafas ni..

Petunjuk di Muzeum Tentera Darat 2

Susunatur Terowong Parti Komunis Malaya

Tangga Ke Terowong PKM

Suasana Dalam Terowong PKM 2 Suasana Dalam Terowong PKM 3 Suasana Dalam Terowong PKM 4 Suasana Dalam Terowong PKMSerius rasa lemas dalam ni, masa nampak cahaya kat hujung terowong tu, rasa legaaaaaaaaaa sangat! Cepat2 keluar dari situ!

Dari terowong, anda akan terus ke bahagian lapang di hadapan muzeum.. kat situ ada kedai cenderamata, tapi takder barang apa pun.. huhu.. Kat depan tu ada helikopter dan tugu2.. Memandangkan jerebu yang makin teruk, kami pun tak dapat la lama2 kat luar ni, just ambik beberapa keping gambar & bertolak balik ke Shah Alam..

Helikopter Muzeum Tentera Darat

Jerebu teruk.. :(

Jerebu teruk.. 🙁

Tugu di Muzeum Tentera Darat

Amacam? best kan? kalau pegi ke PD, singgah la sini, anak2 mesti suka especially the boys.. Bukan senang nak tengok benda2 cam ni dalam everyday life kan.. Dapat informasi baru & at the same time akan rasa grateful sangat atas segala jasa2 & pengorbanan semua tentera & pahlawan yang terkorban dalam memastikan keselamatan kita semua.. Terima kasih Pahlawan2ku & Al Fatihah untuk semua yang gugur ke bumi.. Amin..