Monthly Archives: February 2013

Sawadika – Sehari di Hatyai – Samila Beach

Assallammualaikum wbt

Sa bai dee ruu? Hehe… Feeling2 Songkhla masih lagik menguasai diri.. haha.. Sa bai dee ruu tu maknanya how are u? 🙂 Harap anda semua sihat2 sejahtera ye

Ok, cerita disambung dari lawatan ke Zoo Songkhla.  Kami kemudiannya meneruskan perjalanan ke Samila Beach yang terkenal di Songkhla ini kerana pasirnya yang putih & airnya yang jernih.. Samila Beach ini terletak kira2 20 minit dari Zoo Songkhla.

Waktu kami sampai tu, angin memang kuatttttttttttt sangat la, tinggi2 ombanknya.. Saya kecut2 perut jugak tengok ada pengunjung2 yang mandi-manda.. huhu..

Samila Beach

Ini arca dua orang budak, kata abang Man, mereka jadi batu sebab ditegur Sang Kelembai.. katanya..

Samila Beach 2

ini antara gerai2 yang menjual kraftangan dan makanan ringan di tepi pantai..

 

Ekor naga, kepalanya ada di hujung pantai..

Ekor naga, kepalanya ada di hujung pantai..

Kepala Naga.

Kepala Naga.

 

 

Arca orang sedang khusyuk membaca..

Arca orang sedang khusyuk membaca..

 

Masa kami datang ni, angin kencang betul, sejuk sangat..

Masa kami datang ni, angin kencang betul, sejuk sangat..

 

Jalanraya di Samila Beach

Jalanraya di Samila Beach

Kami memilih kawasan yang agak lengang dan kemudiannya berhenti untuk berkelah dan lunch.. Waktu masa tu dah lebih kurang pukul 2.30, perut masing2 dah berdangdut.. hehe.. Kat kawasan ni ada masjid so boleh la menunaikan kewajipan anda sebagai seorang Muslim di sini..

 

Berkelah kat Samila Beach, melayang2 rasa badan sebab angin memang kuat betul la..

Berkelah kat Samila Beach, melayang2 rasa badan sebab angin memang kuat betul la..

Anak naga, asik minum air kotak aje kijenya.. hehe

Anak naga, asik minum air kotak aje kijenya.. hehe

 

Sewaktu kami berkelah, ada beberapa orang peniaga yang mengandar makanan ringan sepanjang pantai tersebut.. Ini adalah gambar2 beberapa orang peniaga yang sempat dirakamkan..

Salah seorang penjual makanan ringan & buah2an di Samilla Beach

Salah seorang penjual makanan ringan & buah2an di Samilla Beach

 

Penjual makanan ni malu2 bila kami nak ambil gambarnya.. Kami beli buah mangga.. Sedap, lemak2 manis, harganya TB20 @ RM2.oo sebiji..

Penjual makanan ni malu2 bila kami nak ambil gambarnya..
Kami beli buah mangga..
Sedap, lemak2 manis, harganya TB20 @ RM2.oo sebiji..

 

Ni pulak jual cotton candy, harganya pun TB20..

Ni pulak jual cotton candy, harganya pun TB20..

 

Bus pelancong ni, tak tau la depa naik dari mana.. kami sempat ambik gambar aje.. hehe

Bus pelancong ni, tak tau la depa naik dari mana.. kami sempat ambik gambar aje.. hehe

 

Usai makan, solat & sebagainya, kami ke bahagian utama Pantai Samila. Di sini ada sebuah resort yang dinamakan sempena pantai tersebut iaitu Samila Beach Resort.  Kawasan ini lebih padat dengan pelancong sebab ada tarikannya tersendiri – iaitu patung ikan duyung yang diperbuat dari gangsa..

Ni pulak di kawasan resort Samila Beach, lebih kurang 5 minit perjalanan dengan menaiki van dari tempat berkelah tadi..

Ni pulak di kawasan resort Samila Beach, lebih kurang 5 minit perjalanan dengan menaiki van dari tempat berkelah tadi..

 

Antara gerai makanan di Samila Beach..

Antara gerai makanan di Samila Beach..

 

Gerai cenderamata..

Gerai cenderamata..

Ok, kalau nak membeli belah, boleh la beli kat sini sebab harganya jauh lebih murah dari harga di tengah2 pekan, dan ada antara barang yang anda tak jumpa di pekan.. Saya memang rasa ralat tak beli purse kraftangan yang dijual di sini, sebab ingatkan boleh dapat di pekan nanti.. Bila dah naik van dan dah gerak jauh sikit baru ler Abang Man kata barang kat sini murah2.. haish, rugi2.. huhu

The legendary Bronze Mermaid.. Berebut2 orang nak ambik gambar dekat2 Kami malas nak rebut, tengok dari jauh jer ler.. hehe

The legendary Bronze Mermaid..
Berebut2 orang nak ambik gambar dekat2
Kami malas nak rebut, tengok dari jauh jer ler.. hehe

Haaaaaaaaaaaa, ini la dia Ikan Duyung Gangsa yang menjadi igauan setiap ikan di lautan.. Chewah.. hehe.. Menurut lagenda Phara Apaimanee (cerita klasik Thai), kak duyung ni tengah feeling2 sikat rambut atas batu di bawah gemerlapan bulan yang bercahaya, tiba2 ada nelayan muda yang buat dia terkejut.. Jadi duyung ni pun melompat masuk ke laut dan tak balik2 lagik ke pantai.. Nelayan muda ni tunggu dia setiap hari tapi dia tak kembali.. (Gila apa, kang nelayan tu sembelih dia jadik tom yam khung, naya aje! hik2)

Beratur orang2 ni.. Semangat nak ambik gambar dengan Puteri Ikan Duyung.. huhu

Beratur orang2 ni.. Semangat nak ambik gambar dengan Puteri Ikan Duyung.. huhu

 

Sejarah yang membawa kepada pembinaan arca ikan duyung di Samila Beach

Sejarah yang membawa kepada pembinaan arca ikan duyung di Samila Beach

Usai bergambar di Samila Beach, kami ke Plaza Shopping Centre.. nanti saya ceritakan di posting akan datang ye.. laaeo phohp gan mai! 😉

Dari Samila Beach, kami meneruskan perjalanan ke Plaza Shopping Centre

Dari Samila Beach, kami meneruskan perjalanan ke Plaza Shopping Centre

 

Pelawat menemui web ini melalui carian:

shopping di hatyai,pantai samila hatyai,naga di krabi dan narathiwat

Kalau dah namanya lelaki..

Assallammualaikum wbt

Salam hari Jumaat, penghulu segala hari!

Semua pembaca yang dah ada anak, pastinya terhibur melihat telatah anak2 yang kadang-kala memang lucu.. Saya baru ada sorang anak, tapi sorang tu pun dah riuh rendah rumah dibuatnya, ada masa memang terhibur, ada masa geram jugak dengan kerenahnya.. Tapi bila berjauhan, kerenah2 dia tu la yang buat saya tersenyum sendirian..

Anak saya lelaki, so natural instinct, memang minat dengan pistol, kapalterbang & helikopter.. Kereta2 @ lori2 ni dia tak kisah sangat, tapi kalau nampak helikopter @ kapalterbang, serta merta jadik semangat & ceria.. huhu

Disebabkan dia ni cucu pertama & yang tunggal di antara keluarga saya & suami, memang dia sangat manja dan spoiled dengan macam2 mainan.. Saya dah kata tak payah beli mainan lagik, tapi sebagai atuk & nenek & mak2 sedara, diorang tak sampai hati kalau tengok mainan2 yang anak saya suka, mesti nak belikan jugak! Last 2 weeks saya kemas bilik, jumpa sebakul mainan dia.. ni baru sebakul ek, ada 2 bakul lagik yang saya malas nak tengok.. hahaha

Senjata

Ha ni la bekalan senjata yang dia ada.. Mainnya kejapppp ajer, pastu dah bosan, carik benda lain @ sepahkan rumah! huhu.

Ni pulak aksi2 dia masa baru dapat machinegun yang baru, siap dengan spek itam.. tak tahannnnn.. heheh.. ni pengaruh dari tv sama ni, dok tengok discovery channel pasal komando malaysia last year.. tu yang bukan main lagik gayanye tu..

Abang Askar 4 Abang Askar ABang Askar 2 Abang askar 3

 

Satu lagik mainan kegemaran dia, heli & kapalterbang. Agaknya terpengaruh dengan heli & kapalterbang yang lalu atas rumah kami kot sebab rumah kami dekat dengan epot subang.. hehe.. Ni pun, mainnya kejap jer, sume dah rosak ni.. Kalau satu helikopter tu boleh bertahan 2 hari, dah kira panjang umur ler tu.. haha. biasanya sehari jer dah rosak dah heli tu.. Maunya tak rosak, dia nak heli tu terbang macam yang lalu atas umah kami, dibaling2nya heli tu, terhempas, rosak la kan? Sabau jer ler..

Helikopter & aeroplane

 

Sekarang ni saya memang dah tak belikan dia mainan, cuma tukar bateri mainan aje, bukan kedekut, mainan dah banyak sangat, lebih baik saya belikan buku untuk dia..  Ni sume akan jadi kenang-kenangan di hari tua (kalau dipanjangkan umur).. Dan kalau saya diberi rezeki, dan dah jadi nenek jugak, mungkin saya pun jenis nenek yang spoiledkan cucu dengan mainan2 macam mak & ayah saya & mak & ayah mertua saya.. heheh

 

 

Sawadika- Sehari di Hatyai – Songkhla Zoo

Assallammualaikum semua

Seperti yang telah diberitahu pada posting sebelum ini, saya dan keluarga mertua telah melawat Zoo Songkhla pada 03Februari, 2013.

Perjalanan bermula dari Padang Besar, Perlis.  Sepanjang perjalanan menuju ke Songkhla, saya dapati negaranya lebih kurang Malaysia sahaja.. Cuaca pun sama, so kalau ada sesiapa nak ke Songkhla ni, tak payah ler nak poyo2 bawak kot bagai ye, cuaca sama je dik non! huhu..

Immigration Padang Besar

Kami ke sana dengan van yang telah disewa bersama dengan pemandu cum tourist guide, iaitu Abang Man yang hensem (sorry, abang Man dah kahwin, anak 3 ye.. sekian, fullstop) hehe.. Kalau ada yang nak menggunakan khimat Abang Man untuk ke Hatyai, boleh tinggalkan komen di ruangan komen ye..  Kelebihan Abang Man ni, dia pandai cakap Siam, so kalau kena tahan dengan polis Siam (macam kami kena aritu) takder masalah sebab dia boleh menggunakan kemahiran bahasanya itu untuk berkomunikasi.. kalau kena kat kami, kami cakap Sawadikapppppppppp jer la memanjang.. muahahaha.. Abang Man ni based in Padang Besar, Perlis, dia dah kerap ke sana, so dia tahu selok belok & tempat untuk shopping & cari makanan halal (Abang Man, jangan lupa komisyen noo.. penat promote ni.. muahahah)

Abang-Man-Tourist-Guide-ke-Hatyai

Ni la van yang selesa yang kami sewa selama sehari tu..

Ni la van yang selesa yang kami sewa selama sehari tu..

 

Ok, back to the journey, lepas dah tukar duit Thai Bhat kat Padang Besar, kami pun memulakan perjalanan..

 

Papan Tanda Haytai

Di sepanjang jalan menuju Hatyai, saya dapat melihat gambar raja Thailand.. Saya difahamkan, raja tersebut sedang gering ketika ini..

Perjalanan ke Haytai Perjalanan ke Haytai 2

Setalah menempuh lebih kurang 40 minit perjalanan, sampailah kami ke Hatyai.. Dari jauh dah nampak signboard Welcome to Thailand! Sawadikaaaaaaa!

Welcome To Thailand Signboard

Perjalanan ke Haytai 3

Apabila sudah sampai ke bahagian pekan, jalan sudah mulai sibuk.. Di sini terdapat ramai penjual kalungan bunga yang akan menghampiri kereta2 yang berhenti semasa lampu merah, harga satu kalung bunga ialah TB10 – RM1.00

Penjual Kalungan Bunga di Haytai

Lebih kurang 15 minit kemudian, dah nampak dah signboard Welcome to Songkhla Zoo.. Yippieeeeeee! Anda tak mungkin terlepas zoo ni sebab banyak kali jugaklah jumpa sigboard Songkhla Zoo ni.. Pintu gerbang dia pun besar & cantik2..

Songkhla Zoo Signboard Welcome to Songkla Zoo

Pintu Gerbang Songkhla Zoo

Berbeza dengan Malaysia, zoo biasanya terletak di tepi jalan, tapi Zoo Songkhla ni terletak di hujung kawasan perumahan, di atas bukit.

Berbeza dengan Malaysia, zoo biasanya terletak di tepi jalan, tapi Zoo Songkhla ni terletak di hujung kawasan perumahan, di atas bukit.

 

Ok, ini jalan masuk ke Songkla Zoo.. Nak masuk ke dalam pun jauh babe, memang kena naik keta @ tut tut la.. tapi kalau gagah perkosa, boleh jer jalan sampai ke dalam.. 🙂  Cuaca tidak menyebelahi kami kerana hujan sudah mula renyai2 semasa kami tiba..

Jalan masuk ke Songkhla Zoo Jalan Masuk ke Songkhla Zoo 2

Jalan Masuk ke Songkhla Zoo 3

Inilah kaunter tiket Songkhla Zoo.  Seorang pelawat dikenakan TB100 (RM10.00), dan kereta pula dikenakan caj TB50 (RM5.00), so kami sekeluarga kena bayar TB850.00.  Soalannya – berapa ramaikah ahli keluarga saya yang membuat rombongan cik kiah ke Songhkla Zoo pada 03/02/2013? Ha, cepat2 kira.. heheheh

Check Point Zoo Songkhla

Songhkla Zoo ini amatlah luas sekali.. Berbeza dengan Malaysia, yang mana jarak antara kandang hanyalah sepelaung, kat sini pulak kena naik kereta @ train yang disediakan oleh pihak zoo bagi melawat setiap kandang..

Di sini juga ada masa-masa tertentu untuk pertujukan haiwan seperti burung, singa laut & harimau.. Tapi masa kami bergegas pergi ke pertunjukan burung, dah habis dah.. sempat tengok dalam 5 minit la.. rugiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii!!!

Bird Show Stage - Songkhla Zoo

Ini la stage tempat Bird Show tu..
Tengok stage jer la yer..

Bird Show - Songkhla Zoo

Sempat tengok burung helang ni terbang dari tangan
abang ni kepada kawan dia kat bawah.. huhu

Bird Show - Songkhla Zoo 2

Terbang sekejap……
aik, dah sampai..
sekian!

Survival of the Wild Signborad - Songkhla Zoo

Orang ramai yang telah sampai lebih awal..

Usai sahaja pertunjukan ni, kami bergegas nak tengok seal show, tak nak ketinggalan lagik, so terus naik keta dan vroommmmmmm ke tempat seal show.

Arca Penguin @ Songkhla Zoo

Ini arca penguin di tapak pentas seal show.. Dalam flyers kata ada penguin, tapi kami perg, tak ada pulak.. sedih lagik.. Arca Seal @ Songkhla Zoo

Seal Presentation Signboard Songkhla Zoo

Seal presentation ni memang amatttt menghiburkan! Ada dua ekor seal (anjing laut) yang membuat persembahan.. Tengok jer la gambar2 tu ek, memang best!

Seal Show= Songkhla Zoo

Seal Show= Songkhla Zoo 2

Seal Show = Songkhla Zoo 3 Seal Show = Songkhla Zoo 4 Seal Show = Songkhla zoo 7

Seal Show  = Songkhla Zoo 5

Seal Show Kissing Show - Songkhla Zoo 9

Seal ShowKissing Show - Songkhla Zoo 8

Ni namanya Macho, dia lebih besar dari anjing laut yang pertama tadi..

Ni namanya Macho, dia lebih besar dari anjing laut yang pertama tadi..

Seal Show - Songkhla Zoo 6 Seal Show - Songkhla Zoo 8 Seal Show - Songkhla Zoo 9

Macho melompat ke udara untuk menyentuh bola dengan hidungnya

Macho melompat ke udara untuk menyentuh bola dengan hidungnya

Seal Show- Songhkla Zoo 10 Seal Show- Songkhla Zoo 10

Lepas menonton pertunjukan seal tu, kami naik kereta balik dan menuju ke sangkar burung.. masa ni hujan lebat so kami tak turun, ambik gambar dari dalam van aje.. Arghhhhhhhhhhh, rugi! huhu

Ini laluan di antara sangkar burung2 di zoo tersebut

Ini laluan di antara sangkar burung2 di zoo tersebut

Burung @ Songkhla Zoo

Ini ler satu-satunya burung yang kami nampak dari dalam van.. huhu

 

Dari sangkar burung, kami ke kandang gajah.. ada 3 ekor gajah kat sini.. kandang ni besar ye kawan2, memang luas, sesuai la dengan fizikal gajah yang besar kan.. Nampak happy je gajah ni..

Gajah Elephant @ Songkhla Zoo

Dari kandang gajah, kami meneruskan perjalanan ke kandang harimau.. Kat dalam kandang ni ada lebih kurang 6 ekor rimau, semuanyaaaaaaaaa nampak sihat dan aktive!

Harimau Tiger @ Songkhla Zoo

Ini yang paling menarik perhatian saya – harimau putih.. ada 2 ekor, sekor rehat2 di bahagian atas, sekor lagik sedang bersiram.. besar woooo.. dia dok perhati je pengunjung2 kat bahagian atas.. mungkin rimau ni berpikir, kalau aku BBQ ke, masak masam manis ke, tak pun buat daging manusia masak merah ke, ok gak kot? muahahahhaHarimau Putih @ Songkhla Zooia  Harimau Putih Berenang @ Songhkla Zoo Harimau Putih Berenang @ Songhkla Zoo 2 Harimau Putih Berenang @ Songhkla Zoo 3

Dari kandang rimau, kami ke Pulau Oran Utan, tapi hampa sekali lagik sebab tak ada sekor pun orang utan, ada orang utan batu je! Keciwa.. 🙁

Pulau Orang Utan @ Songkhla Zoo 2 Pulau Orang Utan @ Songkhla Zoo

Ni kat sangkar monyet, si kecik ni tak tahan, busuk katanye.. poyo! huhu

Ni kat sangkar monyet, si kecik ni tak tahan, busuk katanye.. poyo! huhu

Gibbon @ Ungka Island Songkhla Zoo

Dari Pulau Orang Utan, kami ke Gibbon Island, atau nama kampungnya, Ungka.. hehe

Ungka Hitam @ Songkhla Zoo Ungka 2 @ Songkhla Zoo

Arapaima @ Songkhla Zoo

Ikan Arapaima, nampak dalam gambar kecik, tapi panjangnya lebih kurang sedepa.
Ikan ini sengaja diletakkan dalam kolam agar ungka2 ini tidak meredah air untuk melarikan diri.

Arapaima 2 @ Songkhla Zoo Arapaima 3 @ Songkhla Zoo

Sekali je ikan ni melompat, tapi sangat pantas, nampak sikit je bahagian badannya..  Bila nampak aje ikan ni, ungka2 tu bersahut-sahutan, mungkin memberi amaran kepada kawan2 yang musuh sedang berada di dalam kawasan mereka..Ungka @ Songkhla Zoo

Ungka Coklat @ Songkhla Zoo

Dari Pualu Ungka, kami bergerak ke Anjung Tinjau.. View kat sini memang awesome! Sangattttttttttttt cantik!!

Pemandangan dari Songkhla Zoo

Sewaktu di anjung tinjau, hujan dah mula lebat semula, so kami mengambil keputusan untuk keluar untuk ke destinasi seterusnya..

Dalam perjalanan keluar, kami nampakla Songkhla Water Park.. Disebabkan mengejar masa & hujan, tak dapat la singgah.. Maybe next time, Insya-Allah 🙂

View of Songkhla Zoo Waterpark 2 View of Songkhla Zoo Waterpark Bye2 Songkhla Zoo

Bon Voyage Songkla Zoo!Bon Voyage @ Songkhla Zoo Haiwan di pintu gerbang Zoo Songkhla 3 Haiwan di pintu gerbang Zoo Songkhla Haiwan di pintu gerbang Zoo Songkhla 2

Pemandangan Songkhla Zoo dari jalanraya

Pelawat menemui web ini melalui carian:

Kereta sewa hatyai ke padang besar,tempat menarik di songkhla,sewa van ke hatyai,tempat menarik di hatyai dan songkhla,tempat menarik di songkhla thailand,cuti ke Thailand,sewa van hatyai