Monthly Archives: October 2012

Asmaul Husna – Al Muzil (Maha Menghinakan)

Assallammualaikum semua,

Hari ni nak kongsi fadhilat membaca Asmaul Husna Al-Muzil.

Al Muzil ini bermaksud Maha Menghinakan, yakni musu-musuhNya dan musuh umat Islam seluruhnya.

Antara khasiat mengamalkan Ya Muzil ialah:-

 

1)  Baca Ya Muzil sebanyak 75kali sehari, akan dijauhkan Allah dari bahaya orang2 yang ingin memudaratkannya.

2)  Barangsiapa yang ingin orang yang berhutang dengannya melunaskan hutang tersebut, maka banyakkanlah membaca Ya Muzil, Insya-Allah orang yang berhutang itu akan insaf dan menyegerakan pembayaran hutang tersebut.

 

Selamat beramal 🙂

Pelawat menemui web ini melalui carian:

ya muzil,al muzil

Diari Istanbul 16 – Jalan2 cari makan di Istanbul :)

Assallammualaikum semua,

seperti yang telah saya maklumkan dalam post sebelum ini, tidak susah mencari makanan yang halal di Istanbul.. nasi pun ada, cuma mereka tak adalah lauk pauk cam kat Malaysia ni.. Nasi biasanya dihidangkan dengan kofte atau dimakan dengan kacang kuda yang dimasak dengan kuah tomato..  Dari pengamatan saya, orang di sana suka yang natural, air jus pun tidak ditambah dengan gula, so kalau minum air jus oren, memang masam tahap gaban! hehehe..

Antara yang saya recommend anda cuba ialah kofte (macam daging kebab, dimakan dengan nasi @ roti), pide (macam pizza tapi lonjong) balik ekmek (kebab ikan) dan lain2 jenis kebab serta telur dadar yang dimasak dengan tomato juga (lupa namanye.. )

Jom tengok gambar kedai makanan, harga & makanan di sana 🙂

 

Ini harga makanan di kedai2 biasa
Kalau restoran @ hotel, lebih mahal la ye..

 

Kaunter pembayaran

 

Pelbagai pilihan sayur @ sayur jeruk (pickles)

 

 

Ini la kofte, kenyang sangat2 makan sebab
dagingnya banyak & roti yang tebal tapi lembut!

 

Ini burger yang ayam (Islak burger), rotinya dah dicelup dengan kuah tomato
saya tak suka sangat, tapi suami kata sedap.. hehe
selera masing2 kan..

 

Balik Ekmek @ Kebab Ikan, Superbbbbbbbb!

 

Balik Ekmek dalam Roti

Ini semua turkish delight @ lokum
gambar di ambil di depan kedai KOSKA.
kat sini banyakkkkkkkkkk jenis lokum & kacang2..
rasa dia? MANIS GILA! huhu

 

 

Berbagai jenis lokum di Spice Bazaar

 

Buah-buahan kering & kacang2..

 

 

Pure apple & orange juice, orange dia masam gila! haha
memang tak campur gula langsung ni!

 

Buah-buahan yang boleh dipilih utk buat jus

 

 

Fruit Mix Drink – saya cuba yang ada strawberry tu, sedap,..!

 

Ini kofte dalam roti pita

 

Ni kacang dalam sup tomato, boleh makan macam tu je @ makan dengan roti.. rasa masam2 sikit

 

Lapar tak tengok makanan ni sume? heheh.. jangan lepaskan peluang mencuba makanan2 istanbul ye!

 

Pelawat menemui web ini melalui carian:

KAUNTER AIR RESTORAN,makanan di istanbul

Asmaul Husna – Al-Mu’izz (Maha Memuliakan)

Assallammualaikum Semua,

Elok seandainya kita mulakan pagi ini dengan Al Fatihah & Asmaul Husna yang mulia.

 

Pagi ni nak berkongsi Asmaul Husna Al-Mu’izz yang bermaksud Maha Memuliakan.  Allah swt akn memuliakan orang yang berpegang teguh kepada agamaNya, yakni memberikan insan itu pertolongan dan kemenangan.

Fadhilat mengamalkan Ya Mu’izz sebanyak 140 kali usai solat Isyak pada setiap malam Isnin & Jumaat  ialah Insya-Allah, si pengamal akan menjadi mulia pada pandangan orang lain & dia juga tidak akan takut pada sesiapa pun melainkan Allah swt.

 

Selamat beramal 😉

Diari Istanbul 15 – Museum of Archaelogy, Istanbul

Assallammualaikum,

Gambar2 ni diambil di Museum of Archaelogy.. Nanti saya update info mengenai muzeum ini ye..

 

Bahagian hadapan muzeum

 

 

 

 

Patung Mustafa Kamal Atataturk

 

 

 

 

 

In iadalah makan orang2 purba..

 

 

 

 

Patung Dewa Oceanus

Ini adalah makam2 yang dibuat dari batu.. Setiap ukran di bahagian depan
makam melambangkan orang yang berada di dalamnya
contoh, ukiran gadis untuk mayat gadis

 

Ini pun sama juga, setiap ukiran di bahagian depan makan
melambangkan orang yang berada di dalamnya.