Monthly Archives: July 2009

Makcik, baju kelawar, baju tidur dan dot dot dot…

Salam semuaaaaaaaa!!

Hari ni saya tak ada mood nak bekerja.. rasa cam malasssssss jer.. heehhehe.. tapi, kena buat kerja jugak, tak nak makan gaji buta! huuhuhuuh

Urm, saya terpanggil untuk berkongsi pendapat saya mengenai pemakaian baju kaftan @ dikenali juga dengan baju kelawar, secara khusus, baju kelawar untuk tidur.  Ada 3-4 kali, saya terjumpa dengan perempuan, makcik-makcik dalam lingkungan 45-55 tahun, dan kakak-kakak dalam lingkungan umur 30-35, yang memakai baju kelawar ini di Jaya Jusco, Tesco atau C4.. Mungkin anda akan berkata, biarlah, kan dia pakai baju?? Betul tu, tapi baju kelawar tu kan, baju untuk bersantai-santai di rumah, untuk tidur, wajarkah, atau sesuaikah di pakai untuk keluar membeli belah? 

Kalau anda semua perasan, bahagian lengan baju kelawar itu sedikit besar, jadi kalau angkat tangan, apa yang anda nampak?  Dot dot dot.. I leave that to your imagination.

Ada satu kejadian lagi, saya nampak seorang perempuan dalam usia 25-27 tahun, dengan selamba memakai baju tidur di Jaya Jusco.. Orangnya cantik, gebu.  Baju tidur itu, nipis, dibuat dari kain cotton, berwarna putih dan ada bunga-bunga kecil.. Seluarnya singkat sampai takat betis sahaja.. Bayangkanlah, baju tidur yang nipis itu, pastinya menampakkan baju dan seluar dalamnya.. Aduh.. Dot dot dot.. Dan dia seakan bangga apabila ramai lelaki yang melihat dan tersenyum penuh makna kepadanya..

Come on la, tak kanlah tak ada masa atau tak sempat bertukar pakaian untuk membeli-belah?  Tak kanlah tak terfikir baju itu tidak sesuai langsung untuk pergi ke tempat awam seperti itu?  Tak kanlah tidak terlintas di benak tentang aurat anda dengan berpakaian sebegitu?  Kalaupun itu kecemasan, tidak ada baju lain untuk dipakai, tak kanlah anda tidak boleh mencari alternatif lain dengan meminta pertolongan dari rakan-rakan atau ahli keluarga yang lain???

Untuk para suami, tidak bolehkah menegur isteri atau anak-anak untuk bertukar pakaian sebelum ke tempat sebegitu?  Mana letaknya rasa tanggungjawab anda, untuk memelihara kehormatan isteri dan anak-anak anda?  Ingat, anda akan disoal di akhirat nanti mengenai tanggungjawab anda ini!

Seperkara lagi, untuk makcik-makcik, kakak-kakak, adik-adik, jangan ambil mudah tentang pakaian anda.. Berpakaian selekeh atau tidak kemas, hanya memberikan alasan dan peluang kepada suami untuk cari lain… Tukarlah baju, kalau pakai seluar track dan t-shirt pun, saya masih boleh terima, tapi baju kelawar dan baju tidur, aduh, out of the list kalau nak pergi berjalan-jalan atau membeli belah di tempat awam!!!  Fikir-fikirkanlah, andai anda ada rakan-rakan atau ahli keluarga yang berkelakuan sedemikian, tolonggggggggglah, nasihati dan sedarkanlah mereka.. Anda boleh mengubahnya!!

Pelawat menemui web ini melalui carian:

makcik gatal,makcik seksi,Baju tidur nipis,mak cik seksi,baju nipis,baju kelawar,baju tidur kelawar,baju kelawar seksi,makcik gebu,tidur dengan makcik,seluar dalam nipis,baju tidur wanita cotton,baju kelawar online,seluar dalam makcik,baju tidur cotton,yhs-per_003,yhsm-imp1,main dengan makcik,baju tidurnya nipis,mak cik gatal,baju tidur kaftan,baju tidur cotton online,baju tidur kaftan batik,makcik yang seksi,makcik ku gatal,baju nipis nampak dalam,baju tidur kaftan online,baju kelawar terengganu,baju tidur online

Ya Malik, Ya Quddus, Ya Salam..

Assallammualaikum & Selamat Pagi Semua..

Sudah bersedia untuk bekerja pada hari ini?  Harap2nya minda & badan anda telah puas berehat pada hari Sabtu dan Ahad yang lalu..

Ok, hari ini saya nak berkongsi 3 lagi Asmaul Husna buat panduan dan amalan kita seharian.

Kita mulakan dengan Al-Malik.  Al Malik ini bermakna Maha Merajai.  Sesiapa yang mengamalkan membaca Ya Malik pada bila-bila masa, maka dia akan mendapat penghormatan dan menerima layanan yang sewajarnya dari orang lain.. Seandainya anda mengamalkan Ya Malik sebanyak 121kali setiap hari, iaitu selepas terbit fajar dan setelah gelincir matahari, Insya Allah, Yang Maha Esa akan memberikan anda kekayaan atau pintu hati anda dibukakan kepada kebaikan.

 

Seterusnya ialah Al Quddus, yang membawa maksud, Maha Suci.  Sesunggunhya Allah itu Maha Suci yang tiada cacat cela dan kekurangan.  Fadhilat membaca Ya Quddus adalah seperti berikut:-

1)  Baca Ya Quddus sebanyak 100kali setiap hari, ketika matahari terbenam/tergelincir matahari, Insya-Allah, anda akan dibersihkan dari sifat sombong, rakus, dengki, iri hati, dendam & semua penyakit2 hati.

2)  Baca Ya Quddus sebanyak 1000kali sehari, Insya-Allah, anda akan diselamatkan dari malapetaka.

3)  Baca Ya Quddus sebanyak 100kali sehari, Insya-Allah, bebas dari apa bentuk kebimbangan.

 

Asmaul Husna ketiga yang ingin saya kongsikan bersama ialah As Salam. yang bemaksud Maha Menyelamatkan.  Allah Yang Maha Esa itu, sesunggunhya pemberi keamanan dan ketenteraman kepada semua makhlukNya. 

Jika anda membaca Ya Salamsebanyak 160 kali di hadapan orang yang berpenyakit, Insya Allah, penyakitnya akan sembuh selama belum sampai ajalnya, atau sekurang-kurangnya, Allah akan meringankan penyakit tersebut.

Kemudian, jika anda amalkan membaca “Salammun qaulan mirrabbirahim” sebanyak 28 kali setiap hari, di kala merebaknya sesuatu penyakit, Insya Allah, Allah akan menyelamatkan anda dari wabak tersebut.

 

Subahanallah… betapa mudahnya mendapat rahmat dan pertolongan dari Allah dengan hanya berzikir dan mengamalkan nama-namaNya yang ternyata tekandung zat-zat dan fadhilat-fadhilat yang tersembunyi..

Ayuh semua, kita rebut peluang yang Allah berikan untuk makhluk-makhluknya yang beragama Islam.  Bersyukurlah kita dilahirkan sebagai seorang Muslim, kerana sesungguhnya, kebaikan yang sebesar zarah pun akan dikira dan boleh menyelamatkan kita dari api neraka..

Subbahanallah, Alhamdulillah, Allah Huakbar!

Pelawat menemui web ini melalui carian:

ya malik,arti ya salam,ya quddus,arti ya malik,maksud ya salam,Ya salam artinya,arti ya malik ya quddus,maksud ya malik,arti yassalam,ya malik ya quddus,ya malikul quddus artinya,arti yasalam,yassalam artinya,ya malik ya quddus artinya,ya malikul quddus,maksud ya quddus,arti kata yassalam,ya qudus,makna ya quddus,ya maliku ya quddus,maksud ya malikul quddus,makna ya salam,ya malik ya kudus ya salam,maksud al-quddus,arti ya malikul kudus,arti dari ya salam,maksud quddus,makna ya malikul quddus,yamalik ya qudus ya salam

Tambang bas naik lagiiiiiiiiiiiiiiiii!!!

Salam semua!!!

Yeayyyyy, hari ni hari Jumaat!!! Esok cuti!!! heeheheheh…

Dah baca muka hadapan akhbar pada hari ini?? Ya, tambang bas dan teksi naik lagi… Berita gembira untuk syarikat bas dan teksi, tapi bagaimana pula dengan pengguna??

Tambang bas sudah beberapa kali dinaikkan.. Dulu, sewaktu saya masih menuntut di UiTM Shah Alam, tambang bas ke Melaka cuma RM6.70, kemudian naik ke RM8.40, sekarang, sudah RM12.40, lepas nih, tak tau lah berapa ringgit lagi.. Aduh.. nampaknya bus bukan lagi pengangkutan yang ‘affordable”.. Kalau dulu, mungkin ada yang balik kampung setiap minggu, namum selepas kenaikan harga ini, ada yang terpaksa berfikir dua kali..

Saya terfikir kepada keluarga yang tidak ada kereta sendiri, yang mana memang bergantung kepada pengangkutan awam untuk bergerak ke mana-mana, terutamanya untuk balik ke kampung pada hari-hari perayaan.. Hurm.. Kenaikan tambang pasti agak membebankan terutama jika bilangan ahli keluarga itu besar.. Owh, kasihannya!! 

Gaji masih sama, tapi barang, tambang, semuanyaaaaaaaa naik, Dan nampaknya, mereka yang menggunakan bas dan teksi setiap hari, terpaksa membuat budget baru mulai 1 Ogos ini.. !!

Saya tidak berniat untuk membidas kerajaan atau meniupkan kemarahan rakyat jelata yang membaca post saya kali ini, cuma saya meluahkan perasaan sedih dan tidak puas hati saya sebagai seorang pengguna dan rakyat yang prihatin, itu sahaja.. Saya terfikir, apakah kenaikan harga itu bererti peningkatan kualiti servis?  Adakah keselamatan penumpang akan lebih terjamin dan terjaga?  Adakah kenaikan itu akan mengurangkan kemalangan2 ngeri ataupun menghapuskan terus para pembawa teksi yang cekik darah??  Hurm, entahlah.. Siapa nak tolong jawab untuk saya?? huhuuhhu

Apa yang boleh dilakukan pada 16 Julai ini sempena Buy Nothing Day?

Salam semua,

Dah baca post saya mengenai Buy Nothing Day?

Mungkin ada yang masih keliru atau tidak tahu bagaimana nak menghadapi hari tersebut.. Berikut adalah beberapa perkara yang boleh anda lakukan!

Bagaimana menyambut Hari Tidak Berbelanja?

Ø Bancuh minuman anda sendiri pada waktu pagi;

Ø Bawa bekal untuk makanan tengah hari / snek ke pejabat atau sekolah;

Ø Makan di rumah anda daripada keluar untuk membeli makanan atau memesan makanan dari luar;

Ø Berjalan kaki atau menaiki pengangkutan awam, dan bukannya memandu kereta;

Ø Merancang perjalanan terlebih dahulu untuk mengurangkan pembaziran bahan api;

Ø Meluangkan masa bersama-sama keluarga dan kawan-kawan bermain permainan dalaman / melakukan aktiviti lasak;

Ø Pergi ke perpustakaan untuk meminjam buku-buku;

Ø Membuat satu senarai bahan-bahan mentah yang terdapat di rumah anda yang boleh dikitar semula atau mengubahnya menjadi sesuatu yang baru;

Ø Memasak sesuatu masakan dengan menggunakan bahan-bahan yang sedia ada di rumah anda;

Ø Membuat kad atau hadiah sendiri untuk diberikan kepada insan yang tersayang;

Ø Berkebun;

Ø Tinggalkan semua wang, kad bank dan kad kredit anda di rumah;

Ø Jauhkan diri anda daripada kedai-kedai;

Ø Membuat satu inventori barang-barang yang telah sedia ada di rumah untuk mengelakkan membeli barangan yang sama apabila anda pergi membeli-belah kelak;

Ø Menyebarkan mesej dengan memberitahu kawan-kawan anda di pejabat atau sekolah, tulis di blog anda, menghantar sms atau e-mel kepada mereka;

Ø Membuat pertukaran pakaian dengan kawan-kawan anda. Kumpulkan baju-baju dan kasut-kasut yang tidak anda gunakan lagi di rumah dan menukarkan barang-barang tersebut dengan kawan-kawan anda. Barang-barang yang tidak mahu diambil oleh sesiapa boleh didermakan kepada badan-badan kebajikan;

Ø Menjadi tuan rumah dengan menonton wayang gambar di rumah anda. Anda boleh menonton cerita kegemaran daripada koleksi anda. Sekiranya tetamu yang datang ke rumah anda membawa bersama-sama makanan dari rumah mereka, ini dapat mengelakkan diri anda daripada pergi ke kedai untuk membeli snek.

Ø Cari satu aktiviti percuma yang boleh dilakukan seperti pergi ke muzium, membantu komuniti atau menawarkan diri untuk meluangkan masa bersama orang-orang tua atau anak-anak yatim.

Sedarlah Bahawa Melakukan Sesuatu Perkara Kecil Boleh Membawa Perubahan Yang Lebih Besar!

Selamat mencuba!!!

16th July, 2009 – Buy Nothing Day!!

Salam and hi every one!

How are you today?  Hope all of you are in the pink of health & doing great!

Just wanna share with you an article that I read in Malay Mail today.  Do you know that there is a day which is announced as Buy Nothing Day?  Surprised? Yeah, me too.. I didnt know there was such a day! Heeheh..

This Buy Nothing Day is actually a consumer awareness campaign organised by the Federation of Malaysian Consumers Associations as part of the National Consumer Campaign programme, and guess what, this is the 2nd year of such campaign!  Bravoooo!!

The aim of this campaign is to educate consumers to be more prudent in their daily expenditure.  The association hopes to send a clear message to all the consumers that they are capable to spend a day without spending anything!!

Well, how many of us are ready for the challenge??  This will mean tha you CANNOT BUY/PURCHASE ANYTHING ON THE ENTIRE DAY OF 16TH OF JULY!! Come on, we CAN DO IT!! Lets hold hand together and accept the challenge!

Some of you may ask, how will I survive the day without making any purchase?  I still need to eat, drink and have fun!!!!!

Well, dont worry, here are some tips for you:-

1)  Do not take your breakfast, lunch or dinner outside.  Prepare your meal from home.  Make an extra effort to prepare the dish the night before, or you can even wake up earlier to prepare the meal.

2)  Do not have you teh tarik at the usual kopitiam or mamak stall for tea break, bring your own tea bag, or simply make one cup for yourself at the pantry.. Come on, its not that hard!!!

3)  If you need to have some fun, just go and try free sampels at the supermarket, there are variety of stuffs to be tried!

4)  Smoking?  Well, 16th July is a good day to kick off the habit!!

5)  Need to watch a movie?  Just borrow a DVD from a friend and have the comfort of watching it from your couch!

6)  Your friend is having a last minute party that day?  Dont freak, just cook whatever you have at home, try sandwiches or fried meehoon or fried rice!  Its healthy and clean as you know you are the one preparing it!
Well, there are many more ideas that you may think off  just to save a ringgit for the day, just on 16th of July, 2009.. You’ll be amazed on how much you can actually save!! 

Good luck to all of you, including me as well!!

Dont forget to share with me your experience ok! 😉

Have fun!