Monthly Archives: June 2009

Happy Father’s Day..

Salam and hi everybody.. First and foremost, I’d like to wish my beloved daddy & father in law a very Happy Father’s Day.. I love both of you very much, you are my heroes!!  To my beloved husband, I hope Allah answer our prayers soon, for a baby, I love you sweetheart.. Thanks for choosing me to be your queen… To all my uncles, friends, and everybody who is reading this post, happy father’s day!!

What do u have in mind for your heroes today?  I noticed that more attention is given to mothers, but not fathers..  We know that fathers rarely show their emotion, rather than mothers, who usually hug, kiss  and cry to our joy and pain.. Fathers tend to be more firm and strict.  Remember those days when we would do something wrong and mummy warned that they will inform our father what we did, and we spent the rest of the day with fear of being scolded or beaten by the old man?  Remember those days where he will give us a good scold or even hit us with a “rotan” when there are more C and D than A or B in our report card?  Then, do u know that in the middle of the night, he will come into your room, look at you with lots of love and feel guilty for hitting you?  Well, it was all the scolding and hitting that made you a better person.. You think you will be as succesful as you are if it was not because of your father who seems so harsh, hard and fierce in ensuring that you will be a knowledgeable person? You may have hated him for scolding you, pushing you to study and be the best, but the old man knows better.. He just wants you to have a better life than he has…

My friends, your father worked so hard to support your family, to support u, his gem, his gold, his sweetheart.. He worked throughout the day till nite, ignoring his exhaustion, his rest.. Where do u think all the money to buy your milk, diapers, clothes, food and pay school fees comes from?  Yes, it was from the energy. the time that your father spent working to feed you and the family…  But, have you ever thanked him for that? Later, when you finished your school, you left home for your university, the old man have sleepless night thinking how he would have enough money for your registration?  Did you say you appreciate him for doing it?

Fathers may not always say that they love u, but deep down inside, he feels so proud of u.. He talks about you, your success to all his neighbours and friends, awaiting for u to come home and visit him, to know how you are doing, to play with his grandchildren and to spend time with u.. But how many times of the days do u call and ask how he was doing?  How many times in a year do you go and visit him?  Yes, you may have send him money and other necessaries every month, but that is not the thing that he wanted most, all he wanted was you to be there by his side…

Once you finished reading this post, please call you father, just wish him Happy Father’s Day, tell him that you love him, and thankful for everything thay he has done for you.. Make his day, with just a simple call, if you are not able to be there by his side today..   Keep in mind, dont just say you love your dad on father’s day, but every day.. Appreciate and tell him that you care, while you still can…

p/s:- dont forget to wish your father in law as well! 🙂

TABIAT DAN ADAB DI MEJA MAKAN

 

Salam untuk semua..

Hari ni saya nak bercerita tentang tabiat & adab di meja makan.. Post ini ditujukan khas untuk semua abang-abang dan adik-adik lelaki di luar sana.. Ada beberapa adab dan tertib yang harus anda ikuti dan amalkan setiap masa dan setiap ketika.  Adab anda di meja makan juga menjadi salah satu tarikan kepada kaum perempuan.  Ada kalanya perangai anda yang kurang sopan meloyakan tekak dan pastinya membuatkan orang perempuan menghindarkan diri dari anda!

 

1)    Mencungkil gigi

 

Salah satu tabiat yang sering dilakukan oleh kaum lelaki.  Selesai sahaja makan, habis semua gigi dicungkil dan dikorek..  Selepas itu, kalau tidak diludah ke tepi, terus ditelan semula.  Aduhai, perempuan amat gelui kalau anda ada tabiat sebegini!

 

Amalan ini memang bagus untuk membersihkan gigi, namun adalah lebih baik anda ke tandas atau ke tempat-tempat yang terlindung dari pandangan orang.

 

2)    Sedawa dengan kuat

 

Burpppppppppp.. Aduhai, terasa begegar gegendang telinga mendengar bunyi sedawa anda!  Percayalah, tidak ada orang yang mahu aroma dari perut anda itu didengari dan dikongsi, apatah lagi jika anda baru sahaja makan jering dan tempoyak atau durian!

 

Seandainya anda memang tidak mampu menahan sedawa itu, tutup mulut untuk mengurangkan bunyinya.  Selepas itu, minta maaf, ucapakan “maafkan saya” @ excuse me!

 

  

3)    Kentut

 

Janganlah suka-suka hati membuang angin selepas makan.  Ada orang yang mungkin loya atau geli dengan perangai anda.  Meja makan tempat makan, bukan membuang “aroma hangit” dari perut anda!

Benar, memang tidak bagus menahan diri dari kentut, namun pergilah ke tempat tersembunyi atau tandas.  Jika sudah ada rasa-rasa senak, minta diri dan segeralah ke tempat yang tidak ada orang dan lepaskanlah seberapa banyak das yang anda mahu!

 

 

4)    Menyudu makanan dengan tangan kanan

 

Saudara, kita memang makan dengan menggunakan tangan kanan, tapi janganlah gunakan tangan yang sama untuk menyudu kuah di depan mata.  Sudahlah nampak selekeh, nasi di tangan pula pasti bertaburan.  Jika ada orang lain bersama dengan anda, pasti dia rasa tidak selesa kerana sudu telah dikotorkan dengan lauk pauk di tangan anda.

 

Gunakan tangan kiri untuk mencedok kuah atau makanan ke pinggan.  Ia menunjukkan anda seorang yang bersih dan teliti.

 

 

5)    Makan bersepah

 

Biasanya kalau ada lauk ayam atau ikan, selesai makan, tulang-tulang lauk akan bertaburan di sisi meja.  Nampak sungguh selekeh dan menyakitkan hati!

 

Jika anda mahu meletakkan sisa-sisa makanan itu, ambil satu lagi pinggan kecil, dan letaklah semua sisa di dalamnya.  Orang yang mengemas meja pun akan rasa senang hati!

 

  

6)    Gelojoh

 

Anda makan bagaikan sudah sebulan tidak berjumpa makanan.  Anda terkejar-kejar menghabiskan makanan itu, seolah-olah ada pertandingan yang harus ditamatkan.  Sudahlah gelojoh, berbunyi-bunyi pula bagaikan itik menyudu.  Aduhai, memang kembang tekak melihat lelaki makan begini!

 

Makanlah perlahan-lahan.  Kunyah perlahan-lahan agar makanan mudah dihadam.  Suap satu persatu.  Setelah habis satu suapan, baru anda susuli dengan suapan kedua.. Nah, kan nampak tertib dan sopan!

 

 

7)    Menjadikan pinggan makan sebagai tempat abu rokok

 

Selepas makan, bagaikan wajib menghisap rokok.  Yang tak seronoknya, pinggan makan di jadikan tempat meletak abu rokok.  Nampak kurang sopan, pinggan itukan tempat makanan, tempat rezeki.  Janganlah samakan ia dengan tempat membuang sampah!

 

Carilah bekas abu rokok, atau buangkan di bawah.  Jangan buat si dia jelik dengan tabiat kamu!

 

 

Nah, 7 adab ini harus anda jaga agar bukan sahaja dapat menambat cinta si dia, malah juga ibu, bapa dan keluarganya!  Selamat mencuba!

 

Pelawat menemui web ini melalui carian:

adab di meja makan,karangan tabiat buruk ketika makan,contoh karangan tabiat buruk ketika makan,karangan adab makan,tertib di meja makan,etika di meja makan,mempraktikkan tertib di meja makan,ADAB DIMEJA MAKAN,adab ketika makan

3 lagi hadiah kesukaan perempuan..

 

Ok, saya akan reveal 3 lagi hadiah kesukaan perempuan

1)  Kotak barang kemas

Semua perempuan ada barang kemas, so kalau bagi hadiah kotak untuk simpan barang kemas nih (jewellery box), memang sangatlah bagus..   Kotak barang kemas ni ada macam2 jenis, plastik, kaca dan besi.. Saya syorkan anda cari yang bahagian dalamnya beralaskan baldu, agar barang kemas terjaga rapi dan tidak bercalar.. Hadiahkan kotak barang kemas yang lebih besar kerana ia lebih bagus & pastikan ada compartment yang berbeza untuk cincin, gelang & rantai agar lebih tersusun.

2)  Jam tangan

Semua orang wajib ada jam tangan.. Ia bukan sahaja boleh digunakan untuk bergaya, malah hadiah ni menolong untuk kita sentiasa on time.. Lihat personaliti gadis tersebut, jika dia seorang yang elegan, maka jam tangan yang elegan dan sofisikated adalah hadiah pilihan yang sesuai untuknya, jika dia seorang yang lasak, hadiahkan jam tangan yang sporty.. Hadiah ini juga akan sentiasa mengingatkan dia pada anda kerana setiap kali dia melihat jam untuk memastikan waktu, dia pasti teringat pada anda juga! 

3.  Minyak wangi

Semuaaaaaaa perempuan suka minyak wangi sebagai hadiah, dari yang muda sampailah ke yang tua.. Namun, untuk memberi hadiah sebegini, anda perlu berhati2 dan sensitif pada kegemarannya.  Ada perempuan yang suka pada wangian floral, ada yang suka bau kayu2 dan rempah, ada yang suka bau citrus.. Jadi, penyelesaian terbaik, bawalah dia ke kaunter minyak wangi, minta dia cuba semuanya, dan suruh dia pilih kesukaannya.. Esoknya, datang semula ke kaunter itu dan belilah minyak wangi yang disukainya itu dan hadiahkan padanya dan buat kejutan!! hehehe…

Ok, setakat ini sahaja, kalau nak tahu lebih lengkap tentang 30 hadiah kesukaan orang perempuan, nantikan ebook panduan cinta untuk lelaki dari saya yer! 🙂

Pelawat menemui web ini melalui carian:

hadiah yang sesuai untuk kawan perempuan,kesukaan perempuan,hadiah yang sesuai untuk perempuan,hadiah hari jadi perempuan,hadiah untuk remaja perempuan,hadiah anniversary untuk lelaki,hadiah yang sesuai untuk remaja perempuan,benda kesukaan wanita,hadiah perempuan,kado kesukaan wanita,hadiah anniversary untuk perempuan,barang kesukaan cewek,yhs-004,hadiah sesuai untuk kawan perempuan,hadiah yang sesuai untuk kawan lelaki,kotak simpan jam tangan,hadiah yang sesuai untuk sahabat perempuan,hadiah paling sesuai untuk perempuan,cara membuat hadiah untuk sahabat,lelaki kesukaan wanita,hadiah untuk sahabat

I love you..

Pertanyaan ini khas untuk para isteri dan para suami.. Dah ucap I love you ke pada pasangan anda hari nih?  Acapkali, dek kerana terkejar2 di waktu pagi, anda terlupa atau memang tidak mengucapkan I love u pada pasangan.. Kalut2 mandi, siap2kan anak, siap2kan diri sendiri, start keta, salam dan bye2.. Bagaimana kalau itu kali terakhir anda melihat pasangan anda?  Katakanlah anda bergaduh, masing2 tak nak mengalah, tak nak bersuara, sampai di ofis, keluar dari kereta dan hempas pintu tanpa ucap apa, tiba2 di waktu tengahari anda dapat panggilan pasangan anda kemalangan dan meninggal??  Nauzubillah, janganlah itu terjadi pada sesiapa.. Namun, ajal dan maut kan di tangan Allah, apa2 sahaja boleh terjadi di tengah jalan.. Waktu malam pun begitu, kalau dah masuk tido, baca bismillah, terus zzzzzzz… Macam mana kalau esok anda bangun dan pasangan anda dah kaku tak bernyawa? 

Kenapa agaknya, waktu bercinta dulu, senang sungguh ucapkan kata2 cinta, I love you tu kalau boleh setiap kali tarik nafas, nak ucapkan pada yang tersayang.. Tapi bila dah kahwin, buat tak endah saja.. Mungkin bila dah kahwin, anda anggap, dia sudah di depan mata, dia dah tahu aku sayang & cinta pada dia, kan kita dah kahwin nih, tak payahlah nak ucap selalu.. Ish.. janganlah fikir cam tuh tuan-tuan & puan-puan..

Sepatutnya, bila dah kahwinlah kita perlu semarakkan lagi hubungan kita.. patutnya bila dah kahwinlah  kita perlu lebih ucapkan I love you pada pasangan, peluk & cium dia dengan penuh kasih sayang setiap hari & hargai dia..

Saya dapati orang melayu rasa macam taboo nak ucapkan I love you pada pasangan.. Alasannya, malu, segan, tak perlu sebab masing2 dah tahu, dan ada yang kata, dah tunjuk dengan perbuatan, tak payah la dengan kata2 pula… Anda salah seorang dari mereka ker?

Tuan-tuan, puan-puan, adik2, abang2, kakak2, saya bukan nak membangga diri, atau bukan nak bagitau yang konon2nya saya contoh isteri terbaik.. Tapi saya pastikan, setiap hari sebelum saya pergi kerja, saya salam suami, cium tangan & pipinya, peluk dia erat2 selama seminit atau lebih dan sambil itu ucapkan I love you padannya.. Suami juga akan melakukan perkara yang sama.. Selepas itu, bila sampai di ofis, saya cium dia sekali lagi dan ucapkan I love you, dan pesan dia agar sms bila sampai di ofisnya.. Padahal, ofis dia cuma 3 minit dari ofis saya..  Bila sampai di ofis, dia akan sms – dah sampai ofis, love u, dan saya akan balas semula, ok, love u too, take care.. Susah sangat ke nak menaip msg yang kurang dari 10 perkataan tuh? 

Waktu malam sebelum tidur pun macam tu juga, kami akan ucap I love you dan kami akan bermaaf-maafan, ye la, manusia kan tak lari dari kesilapan, kot2 la ada buat salah seorang dari kamu berkecil hati, dan saya minta suami redha pada segala yang diberikan pada saya.. Saat bermaafan itu, rasa ringan badan dan kepala, dan saya tahu kalau saya mati dalam tidur, suami dah maaf dan redha pada saya.. Dan kalau suami juga pergi pada malam itu, saya tahu dia cintakan saya dan meredhai segala apa yang saya buat.. 

Kadang2, saya sengaja panggil suami, lepas tuh, bila suami tanya, ada apa, saya akan jawab, saje panggil, I love you yang.. heheheh..

Mungkin anda akan cakap, elehhhh, ko baru kawin setahun, pastu belum ada anak lagik, bolehlah buat benda tuh sume.. Tuan2, Puan2, Adik2, Abang2, Kakak2, kalau tak mula dari awal, memang sampai bila2 lah anda tidak boleh berubah.. Benda cam nih, kena buat dari awal, kena buat hari2, bukan di awal2 perkahwinan saja..

So, saat ini, kalau anda belum ucapkan I love u pada pasangan, call la dia lepas habis baca post saya nih.. Beritahu yang anda sayang dan cintakan dia.. Katakan anda hargai kehadirannya dalam hidup anda.. kalau malu nak cakap, sms @ email saja.. Ya, dia tentu terkejut, tapi lama-kelamaan, dia pun akan buat benda yang sama.. Atau anda berikan sahaja post ini padanya, biar dia baca & dia pun paham.. 

Hargailah pasangan anda.. Buat para isteri, ingat, suami itu tiket anda ke syurga!  Dan buat para suami, isteri itu bagaikan tanah ladang untuk anda, kalau anda bajai & jaga ladang itu dengan baik, ia akan membuahkan hasil yang bagus.. Kalau isteri nampak penat selepas balik kerja, rajin2lah menolong mengemas dan sebagainya, jangan lah sampai di rumah, campak baju, tukar kain pelikat & terbaring depan tv, lepas makan, cuci tangan dan tengok tv lagi.. Kesian pada isteri.. Sudahlah sibuk bekerja di ofis, kemudian berkerja di rumah, lepas tu malamnya dikerjakan oleh anda pula, tapi anda tak menghargai mereka pun.. Sesekali, biar isteri berehat & anda pula yang mengemas, mencuci baju dan memasak.. Baru anda tahu penat lelah isteri melakukan tugas2 di rumah..

Satu lagi, ucapkanlah terima kasih pada pasangan jika mereka telah menolong anda melukan sesuatu..  terima kasih juga membawa erti yang mendalam dan membuatkan pasangan rasa dihargai.. Contohnya, terima kasih masak lauk yang sdang untuk abang atau untuk isteri, boleh ucapkan terima kasih sebab hantar saya ke opis dan sebagainya..

Jadi, mulai hari ini, jangan lupa peluk, cium & ucapkan I love u pada pasangan anda setiap hari yer! 🙂

Gaji tinggi dan besar atau kepuasan bekerja?

Salam semua.. Selama ni, bila anda bekerja, apa yang anda inginkan?? Gaji yang tinggi atau kepuasan dan kegembiraan bekerja?

Dulu masa di sekolah, cikgu dan emak ayah selalu pesan, belajar pandai2, biar dapat kerja yang bagus dan gaji besar.. Diaorang tak pernah pun cakap belajar pandai2, biar dapat kerja yang menyeronokkan! hahaha…

Saya pun sebenarnya dah di”brainwash” untuk pikir hanya gaji yang tinggi saja yang akan membuatkan saya gembira.. Tapi selepas dah bekerja hampir 7 tahun, pada saya gaji yang tinggi tidak menjamin keseronokkan bekerja.. Lebih besar gaji, lebih besar tanggungjawab, lebih cepat dapat penyakit seperti darah tinggi dan sakit jantung datang berkawan dengan kita… heheheh..  Saya bosan mengkut telunjuk dan arahan dari pihak atasan.. Yang tak boleh pun, mesti dibolehkan.. Nak marah balik, dia boss, kita pun makan gaji, ada kala saya melawan juga, tapi timun dengan durian, saya mengalah jer.. Kadang2 rasa nak muntah tengok file yang berlambak2 atas meja.. Keluar awal2 pagi, petang baru sampai rumah.. Kadang2 bawak balik kerja sampai ke rumah…  Sampai di rumah, otak penat, badan pun letih, emosi pun terganggu ingatkan kerja.. Di rumah, saya masih ada tanggungjawab sebagai seorang isteri.  Nasib baik suami seorang yang memahami, kalau nampak saya letih, dia yang tolong masak dan mengemas rumah..

Dulu saya pernah bekerja sebagai retail assistant di salah sebuah kedai bunga.. gaji kecil, dalam RM700.00 sahaja sebulan.. Tapi saya amat seronok, setiap hari menyusun bunga, menggilap pasu, melayan pelanggan.. Saya masuk kerja pada pukul 9, dan pulang jam 8.. Tak terasa langsung penatnya, malah terasa sangat cepat masa berlalu.. Hari2 saya sungguh ceria dan bersemangat.. Tapi, dek kerana inginkan posisi dan gaji yang lebih baik, dan sementelah saya sudah mendapat ijazah, saya meninggalkan kerja itu dan menjadi seorang peguam..

Memang, sebagai seorang peguam, saya ada pangkat, gaji pun ok la, tapi saya terlalu sibuk & tension, sabtu ahad pun saya bekerja, balik pukul 10.. memang tak ada life.. Lepas itu saya join bank, hurmmmm.. lagiiiiiii tension! hahahah.. Aduhai, manusia memang tak pernah puas hati dengan kurniaan Allah, kan?

Kepenatan dan ketidakpuasan itu membuatkan saya terfikir, sampai bila saya nak jadi begini?  Sampai bila saya nak bekerja dengan orang?  Kenapa saya nak harungi 5 hari yang menyeksakan di pejabat?  Boleh tak saya dapat pekerjaan yang memberikan saya pendapatan dan pada masa yang sama memberikan saya kepuasan bekerja?  Jawapannya ada, buat business!  Tapi saya perlu ada kemahiran dan pengetahuan..  Jadi, buat masa ini saya sedang “meninjau2” peluang yang baik.. Saya sedang mengumpul2 maklumat dan pasaran.. Buat masa ini, saya fokus dulu pada ebook..

Saya pasti dengan bekerja sendiri saja saya akan dapat kepuasan bekerja, saya boleh plan masa saya, dan ada lebih masa untuk suami.. Mungkin sebagai pendahuluan, pendapatannya tak seberapa, tapi mana ada benda yang kita buat, terus berjaya dan menjadi jutawan, kan?  Kenalah ada usaha dan perancangan..

Saya tak mahu lagi datang kerja dengan hati yang berat, hati yang tidak ikhlas, kerana duit yang saya dapat akan dibuat untuk beli makanan yang akan jadi darah daging saya, saya mahu pendapatan saya halal dan diberkati.. Saya sanggup buat kerja dengan gaji yang rendah asal saya happy.. Bila saya happy, prestasi kerja akan meningkat dan saya pun lebih sihat dan ceria.. heheheeh.. Duit bukan segala2nya.. Ya, kita perlu ada duit, tapi jangan bertuankan duit.. Tak guna kerja dengan gaji yang besar kalau kesihatan anda terganggu, dan anda tidak ada masa untuk famili anda..  Ya, saya bersyukur masih ada kerja, ramai yang menggangur sekarang ini.. Namun, saya berhak memilih yang terbaik untuk saya.. Dan kalau ada peluang kerja atau perniagaan yang bagus, saya tidak akan teragak2 untuk resign..  😀

Semoga Allah kabulkan doa saya untuk menjadi seorang businesswoman yang berjaya.. Amin….

 p/s – Anda pula, bagaimana?  Gaji yang tinggi @ kepuasan bekerja??

Pelawat menemui web ini melalui carian:

gaji peguam,gaji seorang peguam,gaji besar,gaji peguam sebulan,gaji kerja watson,pendapatan seorang peguam,kerja yang gajinya besar,kerja gaji besar,kerja gaji tinggi,gaji tinggi,kerjaya besar gaji,pekerjaan gaji tinggi